Florin Cîțu, după decizia CCR privind amenzile: Oricum nu s-a încasat foarte mult

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, miercuri seară, că nu s-a bazat pe banii care ar fi putut fi încasați în urma amenzilor date în perioada stării de urgență. Declaraţia ministrului Finanţelor vine în contextul în care CCR a decis că aceste amenzi sunt neconstituţionale.

„Rolul acelor amenzi nu a fost de a aduce bani buget, ci de a-i face pe oameni să respecte prevederile legii, a Ordonanțelor Militare. Acesta a fost rolul. Nu luam în considerare acest aspect pentru buget. Oricum nu s-a încasat foarte mult”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, la B1 TV.

De la instituirea stării de urgenţă până în prezent au fost aplicate amenzi celor care au încălcat restricțiile din ordonanțele militare de peste 120 de milioane de euro.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator. Cei care dovedesc că nu au posibilitatea financiară de a achita amenzile și nu au bunuri care să fie executate silit pentru ca statul să recupereze banii ar putea ajunge să lucreze în folosul comunității. Instituția care a emis amenda se va adresa instanței și va cere schimbarea sancțiunii într-una privind un anumit număr de zile de muncă în folosul comunității.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare