Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat luni că nu este de acord cu modificarea Codului fiscal şi a menţionat că aşteaptă o discuţie în cadrul PNL în acest sens, fiind vorba de măsuri care reduc „povara” fiscală asupra cetăţenilor, potrivit Agerpres.
„Eu nu sunt de acord cu modificarea Codului fiscal, nu s-a discutat, aştept un BEx în PNL să discutăm despre aceste măsuri. E vorba de măsuri care reduc povara fiscală asupra cetăţenilor, poate că putem să discutăm. Dar, până la urmă, e vorba de predictibilitate şi toate acele măsuri trebuie anunţate cu mult timp înainte”, a precizat Cîţu.
În ceea ce priveşte cota unică, el a declarat că este „total de acord” cu premierul Nicolae Ciucă care s-a pronunţat foarte clar pentru aceasta, adăugând că trebuie „doar să fim foarte atenţi la nuanţe”.
„Dacă premierul, preşedintele PNL, a spus foarte clar că avem cotă unică şi rămâne cotă unică, eu doar vreau să fim foarte atenţi la nuanţe. Când spunem că nu introducem taxe anul acesta, eu vreau să fim foarte clari că nu modificăm Codul fiscal anul acesta ca să introducem taxe în viitor. Asta este doar nuanţa pe care vreau să o spun. În rest, sunt total de acord cu ceea ce spun PNL şi premierul României – cotă unică. Am demonstrat că aducem mai mulţi bani la buget, comparaţi 2020 – 2021 cu 2017-2019 şi veţi vedea că dacă ne uităm la procent din PIB, veniturile sunt mai mari ca procent din PIB, pentru că la asta trebuie să ne uităm, nu la cifre nominale. Acolo sunt afectate de inflaţie, de alte lucruri”, a susţinut preşedintele Senatului.
Cu privire la posibilitatea deducerii unor taxe prin aplicarea impozitului progresiv, măsură susţinută de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, Cîţu a afirmat că este un mod de a manipula deficitul bugetar.
„Ne spune aşa: vrem să luăm banii românilor, să-i folosim gratuit şi după aia poate că-i dăm înapoi, dacă vor să facă. Uitaţi-vă la TVA, exemplul cel mai bun. TVA trebuie restituit companiilor, sunt banii companiilor. Dar uitaţi-vă cum manipulează deficitul bugetar anul acesta, Ministerul Finanţelor, prin faptul că nu mai returnează TVA. Aşa se întâmplă şi acolo. Da, poţi să ai acces la ei, dar nu ţi-i dăm niciodată. E un mod de a manipula şi vă atrag atenţia că, în 2019, Comisia Europeană într-un raport a spus că Ministerul Finanţelor, atunci condus de PSD, a manipulat execuţia bugetară prin faptul că nu rambursa TVA. Anul acesta, avem 3 miliarde deja (n.r. – TVA) mai puţin rambursat ca anul trecut. Mai este un mod de a manipula deficitul, pe care l-am văzut tot în aprilie – s-au tăiat investiţiile cu un miliard de lei. Dacă puneţi 3 miliarde de la TVA şi un miliard de la investiţii, veţi vedea că deficitul nu scade faţă de anul trecut şi este la acelaşi nivel”, a punctat Cîţu.