Forbes: Economia americană a înregistrat o revenire economică destul de solidă, iar piața bursieră continua să crească pe seama veștilor bune din economie.

Conform unei analize a Forbes, și de data asta, tot micii investitori individuali sunt vedetele pieței, generând aproape exclusiv creșteri ai indicilor bursieri. Fondurile speculative ezită însă să intre în această horă.

Să vedem de ce:

Acțiunile pe bursă urcă sau se prăbușesc?

Răspunsul scurt este că ele urcă. Piața bursieră americană a evoluat în forță de când Biden a devenit președinte. Cu toate acestea însă, volumul tranzacțiilor din ultimele zile rămâne relativ mic, ceea ce ridică niște serioase semne de întrebare. În general, atunci când prețul acțiunilor crește în urma unui volum redus de tranzacții, investitorii se tem că urmează o corecție sau chiar o prăbușire a pieței.

Dow Jones și S&P 500

Indicele bursier Dow Jonesa crescut cu aproape 9% în ultimele 12 luni (YTD), S&P 500a avansat cu 9,08% YTD, iar Nasdaq Compositea crescut cu 6,75% YTD.

Largimea de bandă a indicilor bursieri

Lărgimea de bandă a indicilor Dow Jones și S&P500 a crescut dramatic în ultima sesiune bursieră 95% din acțiunile firmelor care alcătuiesc indicii Dow Jones și S&P500 sau tranzacționat la valori peste media ultimilor 200 de zile.

Cum arată piața locurilor de muncă din SUA?

Investitorii individuali care tranzacționeazăacțiuni pe Bursă înțeleg mai greu particularitățile piețeiforței de muncă americane din cauza informațiilor aparent conflictuale transmise de Biroul de Statistică. Pe de o parte, datele lunare privind evoluția salariilor din sectoarele nonagricole indică faptul că piața locurilor de muncă adepășit așteptările oficiale.

În aprilie, economia SUA a creat peste 900.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că redresarea economică este sustenabilă, iar economia SUA angajează tot mai mulți americani.

Pe de altă parte, tot în aprilie a crescut și numărul săptămânal de cereri de ajutor de șomaj (vineri sau înregistrat două săptămâni consecutive de creștere), iar asta provoacă angoase serioase micilor investitori individuali.

Se va prăbuși piața bursieră?

Fondurile speculative au adoptat o atitudine defensivă evitând să cumpere acțiuni ale firmelor care au de recuperat pierderi (recovery stocks) și «șiau parcat» resursele în companii care au demonstrat că pot să funcționezeindiferent de evoluția piețelor bursiere (achiziționând în principal așa numitele defensive stock, acțiuni la firme precum Procter and Gamble, Coca Cola sau Johnson&Johnson).

Urmărind această strategie defensivă, fondurile speculative au înregistrat performanțe mai slabe decât traderii individuali care au cumpărat ieftin acțiunile prăbușite ale companiilor afectate de pandemie.Acțiunile companiilor aeriene, ale hotelurilor, ale companiilor de energie și ale băncilor au crescut semnificativ de la începutul anului, pe fondul politicilor fiscale și monetare prietenoase adoptate de Administrația Biden, care se pare că vor continua în forță, mai ales că președintele mizează pe ele pentru finanțarea masivului său pachet de măsuri de reconstrucție a infrastructurii.

De ce se tem fondurile speculative de prăbușirea pieței

Majoritatea fondurilor speculative sunt îngrijorate de faptul că redresarea de pe piața bursieră nu e reală și se va termina odată cu programul de stimulente guvernamental. Fondurile speculative,precum companiile, dovedesc reziliență în timpul unei încetiniri economice.

Prin urmare, expunerea lor la acțiunile ciclice este la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani în raport cu portofoliul de defensive stocksdeținut ceea ce înseamnă că defensive stocksreprezintă o felie importantă din portofoliile lor.Pe lângă asta, în piață mai există și câțiva speculatori profesioniști care încă gândesc și acționează defensiv pentru că se tem în continuare că pandemia ar putea genera un nou lockdown.

Una peste alta, dacă fondurile speculative renunță la atitudinea defensivă, probabil că bursa americană va cunoaște o expansiune fără precedent.

În momemntul de față însă, se anunță însă o corecție semnificativă sau o prăbușire a pieței de valori.

Sursa: forbes.com

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare