Joi, 27 octombrie a avut loc, la Cairo, Forumul de Afaceri România – Egipt, organizat de Federația Camerelor de Comerț din Egipt (FEDCOC) și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României, reprezentat prin consilierul comercial al Ambasadei României la Cairo, George Petrusan, în marja Vizitei de Stat a Președintelui României.
Au fost prezente peste 50 de companii și reprezentanți ai mediului de afaceri din România care au avut posibilitatea să interacționeze cu reprezentanții a peste 300 de companii egiptene, ai mediului de afaceri egiptean și oficialități.
Evenimentul a avut două componente principale, prima parte fiind dedicată discursurilor oficialilor egipteni și români, urmată de o sesiune de business-to-business unde companiile participante au avut posibilitatea să interacționeze și să identifice posibilități de cooperare.
Astfel, în cadrul Forumului de Afaceri Egipt-România, reprezentanţii companiilor din cele două ţări au avut ocazia să iniţieze noi contacte şi să încheie noi relaţii de afaceri.
La invitaţia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la Forumul de Afaceri Egipt – Romania, organizat joi la Cairo, a participat și preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Iuliu Stocklosa.
Presedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a prezentat rolul şi potenţialul CCIB de promovare a relaţiilor economice şi comerciale ale României şi de internaţionalizare a afacerilor membrilor săi.
Din delegaţia românească a mai susţinut discurs secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Daniela Nicolescu.
- Pe de altă parte, România, prin statutul său de membru al Uniunii Europene poate fi, pentru afacerile egiptene, o poartă de intrare pe piața comunitară, iar prin poziția geo-strategică pe care o are, poate contribui, cu vasta sa expertiză în proiecte pe piețele din Balcani, CSI și Asia Centrală.
Potrivit informaţiilor disponibile la zi, volumul total al schimburilor comerciale româno-egiptene în primele 8 luni ale anului curent a fost de 536 de milioane de dolari (cu 18% peste nivelul perioadei similare din 2020), din care exporturi în valoare de 384 milioane de dolari (+5%), importuri de 152 de milioane de dolari (+72%), cu un sold total în favoarea României în valoare de 232 de milioane de dolari, se precizează în comunicatul CCIB.
După Maroc, Egiptul este cea de-a doua piaţă de desfacere pentru produsele romaneşti livrate în statele din Africa şi din Orientul Mijlociu.
Sursa: AGERPRES