Fost ministru al comunicațiilor: ATRAG ATENȚIA actualului Guvern că România trebuie să-și recalibreze interesul pentru implementarea tehnogiilor 5G

Fostul ministru al comunicațiilor, Alexandru Petrescu, spune că preocuparea pentru 5G este prioritară în Europa, dar „inexistentă în România sub guvernarea PNL”. El susține că administrația românească trebuie să-și refocuseze atenția pe implementarea tehnologiilor 5G printr-o pregătire riguroasă de legislație și acțiuni la nivel național.

„Pe 29 ianuarie 2020, Comisia Europeana va lansa setul de instrumente si recomandari (toolbox) pentru standardele de securitate pentru retelele 5G europene, document elaborat cu scopul de a mitiga riscurile care pot fi asociate implementarii tehnologiilor 5G, inclusiv spionaj si sabotaj digital.

Toolboxul elaborat nu va targeta tari specifice sau furnizori, ci va formula recomandari si instructiuni pentru a asigura un nive inalt de integritate a infrastructurii de conectivitate 5G la nivelul UE, armonizat pe arealul tuturor statelor membre.

In arhitectura geoeconomica internationala NU cred ca Uniunea Europeana trebuie sa constituie campul de lupta pentru “razboiul rece” tehnologic dintre SUA si China, ci mai degraba Europa trebuie sa isi continue traiectoria pentru asigurarea suveranitatii sale digitale in conditiile implementarii noilor tehnologii si aplicatii 5G care necesita o operationalizare de incredere a sistemelor conectate, o functionare fara intreruperi a infrastructurilor critice – energie, transport, servicii financiare, sanatate, educatie etc – precum si adoptarea unor masuri comune si standardizate in materie de servicii de comunicatii si sisteme de protectie.

In sustinerea acestei argumentatii amintesc si datele furnizate recent de Pearse O’Donohue, Director al Future Networks Directorate din cadrul Comisiei Europene, din 22 ianuarie 2020, care arata ca Europa detine 50% din patentele mondiale in domeniu, in timp ce China se situeaza pe locul 2 cu 30%, iar SUA 14%. Datele arata ca avem premisele asigurarii unei independente tehnologice la nivel UE, desi Huawei detine in acest moment, conform raportului Dell’Oro, 28% din piata mondiala (in Europa fiind mai mare cota, iar in SUA interzis), iar Nokia 16% si Ericson 13%; liderul la nivel global in acest moment este Samsung cu peste 37% din piata echipamentelor 5G.

ATRAG ATENTIA actualului Guvern PNL ca Romania trebuie sa-si recalibreze interesul pentru implementarea tehnogiilor 5G in ritm sincronizat cu celelalte state membre UE si in deplina concordata cu memorandumul semnat de Guvernul Romaniei cu SUA, in august 2019, prevederile acestuia fiind in consonanta cu setul de recomandari privind securitatea retelelor 5G elaborat de Comisia Europeana si care va fi lansat pe 29 ianuarie a.c.

Lipsa asigurarii unei infrastructuri de conectivitate 5G in timp util va impacta negativ semnificativ intreaga societate si economie romaneasca, pe paliere multiple precum: educatie, sanatate, transport, mediu de afaceri, administratie publica etc”, a scris Petrescu, pe Facebook.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare