duminică, februarie 5, 2023

Fost președinte al Curții Constituționale, despre amânarea alegerilor: Patru ani,  nicio zi în plus

Fostul președinte al CCR  Augustin Zegrean a declarat, vineri, că alegerile parlamentare nu pot fi amânate prin lege, precizând însă că mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situații  prevăzute în Constituție.

„În niciun caz prin lege (se amână alegerile – n.r.). (…)pot fi amânate numai pentru situațiile prevăzute în Constituție și atunci se amână de drept. Nu se amână alegerile, se prelungește mandatul. Constituția spune așa: mandatul Parlamentului este de 4 ani. Patru ani este patru ani, nu altceva. Nicio zi în plus. În situații de război, de stare de asediu, stare de urgență și încă o situație care are legătură cu războiul, mandatul Parlamentului se prelungește de drept, nu prin proiect de lege făcut de cineva. Ce se poate întâmpla, însă? Se pot amâna alegerile, nu mandatul Parlamentului. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales, în termen de 3 luni din ziua aceea trebuie să fie făcute alegeri

Fostul președinte al CCR a afirmat că după expirarea mandatului parlamentarii nu mai pot adopta legi organice.

„Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu pot abroga sau adopta legi organice și practic nu prea au nimic de făcut. Dar Parlamentul trebuie să existe”, a adăugat Zegrean.

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner