Fosta lideră a Myanmarului, condamnată pentru corupţie

Fosta lideră birmană Aung San Suu Kyi, deja condamnată la şase ani de închisoare, a fost condamnată miercuri la încă cinci ani de detenţie pentru corupţie, a anunţat o sursă apropiată dosarului, informează AFP şi dpa, anunță Agerpres.

În acest dosar al procesului, laureata Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 76 de ani, este acuzată de junta militară că a primit 600.000 de dolari şi peste 11 kilograme de aur mită de la fostul ministru însărcinat cu administrarea regiunii Yangon, Phyo Min Thein. Aung San Suu Kyi respinge aceste acuzaţii.

Capetele de acuzare pentru corupţie au fost reţinute împotriva ei.

Într-o bună stare de sănătate, după cum susţinea la începutul săptămânii o sursă apropiată dosarului, fosta lideră se află în detenţie după lovitura militară de la 1 februarie 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică a Myanmarului.

Ea este vizată de o multitudine de infracţiuni (încălcarea unei legi asupra secretelor de stat, lege ce datează încă din epoca colonială, de fraudă electorală, răzvrătire, corupţie) şi riscă în total decenii de închisoare.

Aung San Suu Kyi ispăşeşte de peste un an începutul pedepsei sale într-un loc ţinut secret şi unde ea ar urma să rămână pe toată durata procesului său.

Acesta se derulează în spatele uşilor închise, avocaţii săi având interdicţie de a discuta cu presa şi organizaţiile internaţionale.

Numeroşi observatori denunţă această procedură motivată exclusiv, potrivit lor, de consideraţii politice: de a o exclude definitiv pe Aung San Suu Kyi, fiica eroului independenţei şi marea câştigătoare a alegerilor din 2015 şi 2020, de pe scena politică.

Mai mulţi apropiaţi ai laureatei Premiului Nobel au fost deja condamnaţi la pedepse grele: pedeapsa capitală pentru un fost parlamentar, 75 de ani de închisoare pentru un fost ministru, 20 de ani pentru unul dintre colaboratorii săi. Alţii s-au exilat sau au intrat în clandestinitate.

Aung San Suu Kyi a mai stat aproape 15 ani în arest la domiciliu în timpul precedentelor dictaturi militare.

Lovitura militară din februarie 2021 a cufundat Myanmarul în haos. Aproape 1.800 de civili au fost ucişi de forţele de securitate şi peste 13.000 au fost arestaţi, potrivit unui observator local. Miliţii au ridicat armele împotriva juntei în mai multe regiuni din Myanmar.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare