O organizaţie formată din foşti agenţi de informaţii şi veterani de operaţiuni speciale din SUA şi care are ca obiect de activitate căutarea copiilor dispăruţi a lansat „Operaţiunea Jolly Roger” pentru salvarea minorilor ucraineni şi pentru a ajuta la căutarea copiilor care s-ar putea pierde în exodul provocat de invazia rusă în Ucraina, transmite EFE, scrie Agerpres.
Aşa-numita „Operaţiune Peter Pan” – organizată în anii 1960 pentru a scoate copii din Cuba şi a-i aduce în SUA pentru a evita îndoctrinarea lor de către regimul lui Fidel Castro, şi care a implicat circa 14.000 de minori – a servit drept inspiraţie pentru această operaţiune, a declarat luni pentru EFE americanul de origine cubaneză Joshua Garay, care locuieşte în Florida.
În spatele „Operaţiunii Jolly Roger”, numită după nava piraţilor care apare în faimoasa poveste pentru copii Peter Pan, se află F3 Missing Children’s Intelligence Agency, organizaţie creată în 2019 având ca obiectiv căutarea copiilor dispăruţi sau sechestraţi în SUA şi în alte ţări.
Cei care conduc iniţiativa, care a început să funcţioneze acum trei săptămâni, au primit deja mai multe solicitări din partea unor părinţi ai căror copii au rămas blocaţi în Ucraina din cauza războiului şi au intrat în contact cu voluntari locali pentru a analiza cum poate fi abordat fiecare caz în parte, a explicat Garay, director de strategie la F3 Missing Children’s Intelligence Agency, care a lucrat cândva ca agent de informaţii pentru guvernul american.
Totodată, potrivit lui Garay, organizaţia şi-a oferit serviciile Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) pentru a o ajuta să găsească minorii care s-ar fi putut pierde în plin exod a milioane de persoane din Ucraina către ţările vecine.
„Din cauza numărului mare de refugiaţi (….) există riscul să apară probleme de trafic de persoane şi sechestrări în Polonia, România şi Republica Moldova”, spune el.
Garay nu vrea să ofere prea multe detalii despre ceea ce face organizaţia sa pentru a localiza copii în Ucraina, însă subliniază că, spre deosebire de alte grupuri care „scot familii întregi” din această ţară, F3 Missing Children’s Intelligence Agency se concentrează pe „cazurile ceva mai dificile”.
Tot fără să intre în detalii, Garay a declarat că un american le-a cerut să-i pună la adăpost soţia şi copilul în vârstă de doi ani care se află într-o zonă din estul Ucrainei controlată de ruşi, la circa 60 sau 80 de kilometri de linia de separaţie de trupele ucrainene.
Comunicaţiile în această zonă sunt dificile, însă colaboratorii locali pe care organizaţia îi are în teren pregătesc deja operaţiunea, spune Garay. Tocmai datorită acestor colaboratori, organizaţia F3 Missing Children’s Intelligence Agency ştie că există unităţi ale armatei ruse în care ofiţerii şi militarii acţionează mai degrabă „precum poliţiştii”, decât ca „mercenarii” şi sunt de obicei benigni atunci când vine vorba despre minori. Astfel de factori influenţează în elaborarea planului pentru fiecare caz în parte, spune el.
Fondatorul F3 Missing Children’s Intelligence Agency, Richard C. Ring, a scris pe site-ul organizaţiei dedicat operaţiunii, operationjollyroger.com, că ceea ce i-a făcut să acţioneze şi să declanşeze „Operaţiunea Jolly Roger” au fost imaginile cu „copii orfani, răniţi şi speriaţi, captivi într-o zonă de război”.
„Avem o echipă excelentă de bărbaţi şi femei cu antecedente dovedite în realizarea misiunilor de mare risc pentru salvarea de vieţi. Şi noi suntem taţi şi mame. Dacă nu noi, atunci cine?”, explică Ring, veteran al armatei cu ani de experienţă în planificarea şi executarea operaţiunilor de salvare în cadrul forţelor aeriene ale SUA.
F3 Missing Children’s Intelligence Agency, care se finanţează din donaţii şi lucrează în strânsă colaborare cu agenţiile de aplicare a legii, foloseşte „toate metodele imaginabile moderne de strângere de informaţii, plus operatori experţi în teren, pentru a găsi şi salva copii”.
„Conflictul din Ucraina prezintă dificultăţi suplimentare, inclusiv faptul că traficanţii de persoane se folosesc de zonele de război pentru a exploata şi aservi copii. Refuzăm să permitem să li se întâmple aşa ceva acestor copii nevinovaţi care sunt deja traumatizaţi din cauza unei crize oribile. Suntem profesionişti empatici şi bine pregătiţi şi vor colabora strâns cu guvernul Ucrainei, cu Departamentul de Stat (al SUA), cu organizaţiile de ajutor internaţional şi cu părinţii şi rudele (copiilor) pentru a ne asigura că eforturile noastre de salvare a copiilor respectă toate legile şi reglementările în vigoare şi îi vom proteja pe aceşti copii cu vieţile noastre dacă va fi cazul”, a promis Garay.
sursa: AGERPRES