FOTO/ Victor Negrescu: Agitația referitoare la modificarea Codului Fiscal și atacurile la adresa ministrului Finanțelor nu își au rostul

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că agitația referitoare la modificarea Codului Fiscal și atacurile venite dinspre dreapta politică la adresa ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, nu își au rostul.

„Planul Național de Redresare și Reziliență, promovat de fostul guvern, prevede o reformă pe zona de fiscalitate și alinierea sistemului de impozitare, inclusiv a impozitului pe proprietate, cu actuala și viitoarea etapă de dezvoltare economică a României. Există inclusiv un jalon prevăzut în acest sens. Concret, dreapta a negociat cu executivul european o modificare a Codului Fiscal, bazat pe aliniere, ceea ce înseamnă implicit, așa cum au comunicat mai mulți analiști independenți, posibilitatea creșterii taxelor pentru anumite categorii de persoane sau activități. 

  • Se pare că cei care au redactat documentul nu au reușit nici până acum să îl citească complet, dar continuă atacurile la persoană fără argumente. Așa cum am procedat și în trecut, vă prezint, din nou, documente care confirmă cele menționate mai sus. Pentru că ceea ce este scris rămâne scris chiar dacă unii caută să se acopere cu interpretări sau comunicate de presă. Interesant este că acum PNRR nu mai este bun pentru că prevede schimbări pe zona de fiscalitate, iar actualul Cod Fiscal, creionat de Partidul Social Democrat, este apărat de dreapta.

 

  • Ministrul Finanțelor dorește să prezinte o propunere de modificare a Codului Fiscal în primăvara acestui an tocmai pentru ca aceasta să fie dezbătută, cei interesați să aibă suficient timp pentru a transmite propuneri și observații, astfel încât forma finală să poată fi aplicată. Practic, deși proiectul legislativ trebuia supus dezbaterii publice la sfârșitul anului 2022, pentru a fi aplicat în 2023, documentul va fi elaborat în avans pentru oferi o mai mare predictibilitate. Urmează să vedem forma finală.

Extras din PNRR (greșelile sunt preluate din textul original):

pg 12: „Un alt obiectiv vizează zona de impozitare, unde este urmărită alinierea sistemului de impozitare cu actuala și viitoarea etapă de dezvoltare economică a României”

pg 70: „sistemul actual de impozitare a proprietății nu ține cont de obiectivele unei economii durabile, respectând în același timp principiile autonomiei locale din România”

pg 71: „Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal (…) în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale, precum și a impozitarea proprietăților, astfel încât să fundamenteze decizii pentru o retragere treptată a stimulentelor fiscale excesive”

pg 72: „obiectivul acestei reforme este de a dezvolta legislația privind impozitarea proprietăților printr-un proiect legislativ ce va fi supus dezbaterii publice sfârșitul anului 2022” și mai ales „modificarea impozitului pe proprietate, respectând principii precum: încurajarea libertății de impunere a cotelor de către autoritățile locale în intervale definite la nivel central, estimarea baze impozabile cât mai aproape de valoarea de piață a proprietății în detrimentelor altor criterii folosite până acum, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care să țină cont de eficiența energetică în cazul clădirilor și de nivelul emisiilor în cazul vehiculelor”, a scris Negrescu, pe Facebook.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare