Frankfurter Allgemeine Zeitung: „PSD a subestimat furia populației față de formațiunile politice consacrate. În aroganța lor, strategii PSD pur și simplu nu și-ar fi putut imagina că propriul lor candidat va fi respins de populație”

În contextul în care recent Coaliția a stabilit un nou calendar pentru prezidențiale, scrutinul fiind programat pentru luna mai a acestui an, continuă să apară ecouri ale anulării alegerilor din România, decizie luată la final de 2024, cu puțin timp înainte de turul 2, scrie national.ro.

Cunoscuta publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) face o analiză a situației din România. Și notează faptul că tot mai mulți cetățeni cred că alegerile au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București.

De ce și-ar fi consumat Kremlinul roboții și trolii doar în alegerile prezidențiale din România, pentru a sta apoi departe de alegerile parlamentare, desfășurate doar șapte zile mai târziu? Pentru ziarul german FAZ acest aspect sună ciudat. Mai ales că publicația știe că alegerile parlamentare sunt cele mai importante în România, țară în care „șeful statului are o poziție puternică, dar care nu este o republică prezidențială”.

 

Pentru FAZ, „este cel puțin ciudat” că algoritmii TikTok au denaturat alegerile prezidențiale câștigate de opoziție, dar nu și legislativele, în care forțele guvernamentale s-au putut impune, notează aceeași sursă.

Articolul publicat sub semnătura lui Michael Martens se intitulează „Mitul interferenței ruse” și se întreabă dacă anularea alegerilor din România chiar „a fost manipulare de la Kremlin” sau dacă, de fapt, clasa politică de la București a pierdut un pariu „și caută acum să arunce vina pe cineva”.

Cum arată acest pariu suspectat de FAZ? „Scopul PSD a fost de la bun început să aducă în scrutinul de balotaj al prezidențialelor un candidat radical de dreapta”, care, se presupune, „ar fi fost ineligibil pentru o majoritate a populației”. Doar că tactica pesediștilor s-ar fi dovedit a fi fost greșită, din următorul motiv: „Principalul partid de guvernare a subestimat furia populației față de formațiunile politice consacrate. În aroganța lor, strategii PSD pur și simplu nu și-ar fi putut imagina că propriul lor candidat va fi respins de populație”.

Suspiciunea principală este, după cum observă autorul articolului din Frankfurter Allgemeine Zeitung, că se încearcă „distragerea atenției de la propriul eșec” al partidelor tradiționale și se inventează „un pretext pentru anularea unui scrutin al cărui rezultat nu a fost pe placul celor de la putere”.

Publicația germană amintește, totodată, că președintele Curții Constituționale (CCR), Marian Enache, este un fost parlamentar PSD. Și fost consilier al lui Ion Iliescu, primul președinte al României post-ceaușiste.

Nu e ultima ciudățenie remarcată de FAZ, care sesizează și rolul nefast al Autorității Electorale Permanente a României și al șefului acesteia, Toni Greblă, alt personaj provenit din PSD-ul ale cărui socoteli electorale nu au ieșit conform planului – notează site-ul menționat. Mai mult, publicația germană amintește că „Greblă a participat la o sărbătoare privată cu bărbați din cercul lui Georgescu, la sfârșitul anului 2022”.

FAZ a discutat și cu istoricul Oliver Jens Schmitt, care predă la Viena, care consideră că „fără sprijinul structurilor de stat din România, ascensiunea bruscă la faimă a lui Georgescu ar fi greu de imaginat”, astfel că sfatul lui Schmitt este ca motivele succesului acestui outsider „să fie căutate nu doar în Rusia, ci și în România”.

„În populația României s-a acumulat o mare furie” și „mulți oameni au sentimentul că alegerile au fost anulate nu din cauza ingerinței Rusiei, ci pentru că rezultatul nu a fost cel așteptat de guvernanții de la București” – își încheie pledoaria autorul analizei publicate în cotidianul german.

„Personajul negativ al acestui început de an este chiar premierul României. După un 2024 început în forță, dar terminat în genunchi, Marcel Ciolacu pare că s-a răzbunat pe toată țara pentru votul de blam pe care l-a primit la alegerile prezidențiale. O altă explicație referitoare la măsurile luate de Executiv imediat după instalarea în Palatul Victoria nu poate exista, oricât de mult s-ar vântura pe la tv niște cifre și proiecții apocaliptice, dar apărute peste noapte, despre care nimeni nu știa înainte de momentul 24 noiembrie.

(…) Politic, „Ordonanța trenuleț” este o măsură care asasinează șansele PSD-ului, de aici și temerea multor social-democrați care spun că, de fapt, Marcel Ciolacu doar îndeplinește o misiune și aceea este să îngroape definitiv cel mai mare partid al țării.

A făcut primul pas în această direcție obținând cel mai mic scor la alegerile prezidențiale dintre toți predecesorii săi. Până de curând un politician care punea omul de rând și pensionarul pe primul loc în discursurile publice, Ciolacu s-a transformat, după reconfirmarea în funcție, într-un băsist la fel de odios ca „pedeliștii” care au tăiat veniturile românilor în, poate, guvernarea de cea mai tristă amintire din istoria postdecembristă” – scrie Nicholas Cezar în paginile „Național”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare