marți, august 9, 2022

Franţa a repatriat zeci de minori şi mame din lagăre din Siria

Franţa a repatriat marţi 35 de minori şi 16 mame care se aflau în lagăre de prizonieri jihadişti din nord-estul Siriei după prăbuşirea organizaţiei Stat Islamic (SI), a anunţat Ministerul Afacerilor Externe francez printr-un comunicat preluat de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Femeile au fost predate autorităţilor judiciare, iar minorii – serviciilor pentru protecţia copiilor.

Din 2016 până în prezent au mai fost repatriaţi în Franţa 126 de copii ai căror părinţi ajunseseră pe teritorii recucerite de la SI.

Înaintea de operaţiunea anunţată marţi, în lagărul din nord-estul Siriei controlat de kurzi se mai aflau aproape 200 de minori şi 80 de mame, în condiţii de viaţă „îngrozitoare”, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Pe 14 decembrie 2021, o cetăţeană franceză de 28 de ani, diabetică, a murit acolo lăsând orfană o fetiţă de şase ani.

La sfârşitul lui aprilie, militanta pentru drepturile omului Claire Hedon a făcut apel la guvernul francez să repatrieze cât mai repede toţi copiii din lagărele din nord-estul Siriei.

Războiul civil din Siria a dus la o criză umanitară de proporţii. Început cu proteste paşnice împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în 2011, conflictul a evoluat, implicând mari puteri mondiale. Liniile frontului sunt de mai mulţi ani îngheţate, însă violenţele continuă şi milioane de oameni sunt încă strămutaţi între frontierele siriene.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat luna trecută că din 2011 până în prezent au fost ucişi în Siria 306.887 de civili, adică 1,5% din populaţia de dinainte de război.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner