Franţa anunţă îngheţarea activelor liderului Hamas

Franţa a decis îngheţarea pentru şase luni a activelor liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, considerat organizatorul atacului din 7 octombrie contra Israelului, potrivit unui decret publicat marţi în Monitorul oficial, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Fondurile şi resursele economice care aparţin, sunt deţinute sau controlate de Yahya Sinwar (…) fac obiectul unei măsuri de îngheţare a averii”, precizează decizia semnată de ministrul economiei francez Bruno Le Maire pe 30 noiembrie, care intră în vigoare marţi.

În vârstă de 61 de ani, Yahya Sinwar este ”arhitectul” atacului terorist de amploare din 7 octombrie: în acea zi, zeci de comandouri ale Hamas au ieşit din Fâşia Gaza şi s-au îndreptat spre mai multe kibbutz-uri şi baze militare din sudul Israelului, unde au ucis peste 1.200 de persoane, cel mai grav atac din Israel de la crearea acestuia în 1948.

Riposta armatei israeliene contra poziţiilor Hamas din Gaza s-a soldat până acum cu aproape 16.000 de morţi, conform cifrelor publicate de autorităţile din enclava palestiniană.

În noiembrie, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone a pledat pentru instituirea de sancţiuni europene, în special financiare, împotriva înalţilor responsabili ai Hamas.

Într-o decizie similară datată 13 noiembrie, Parisul a anunţat îngheţarea pentru şase luni a activelor lui Mohammed Deif, liderul aripii militare a Hamas, aflat din 2015 pe lista ”teroriştilor internaţionali” cei mai căutaţi.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare