Franţa va dubla numărul de obuze livrate Ucrainei

Franţa va dubla numărul de obuze de 155 mm livrate Ucrainei la 2.000 pe lună, a anunţat ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro publicat marţi, informează AFP, transmite Agerpres.

Parisul „va livra echipamente terestre necesare pentru contraofensiva Ucrainei: dublăm astfel livrarea de obuze de 155 mm pentru a o majora la 2.000 pe lună, începând cu acest sfârşit de martie”, a afirmat într-un interviu încrucişat şi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

Obuzele de 155 de mm, utilizate în special de tunurile franceze Caesar sau de cele germane Pzh 2000 şi care au o rază de acţiune ce poate atinge 40 de kilometri, sunt trase în fiecare zi în cantităţi industriale atât de ruşi, cât şi de ucraineni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în februarie că Ucraina foloseşte mai multe muniţii decât poate produce Alianţa, punând stocurile şi industriile de apărare occidentale „sub presiune”. Uniunea Europeană a decis de atunci să deblocheze două miliarde de euro pentru a furniza un milion de obuze Ucrainei.

Prin urmare, industriile de apărare sunt presate să-şi majoreze capacităţile de producţie şi să-şi reducă termenele de livrare.

Nexter, care produce obuzele de 155 mm în Franţa, prevede astfel să producă 150.000 de obuze pe an în 2025, de trei ori mai multe ca înainte de declanşarea conflictului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va reuni pentru prima dată la Palatul Elysee reprezentanţii companiilor din industria apărării, pentru a discuta despre trecerea la această „economie de război”, pe care el o solicită.

Potrivit lui Sebastien Lecornu, Franţa va furniza de asemenea „foarte curând” sistemul de apărare sol-aer SAMP/T promis Ucrainei, care „reprezintă o valoare de mai multe sute de milioane de euro”.

„Şi noi studiem, împreună cu (şefa guvernului francez) Elisabeth Borne, realimentarea fondului de susţinere a Ucrainei, dorită de majoritatea prezidenţială din Adunarea Naţională, 200 de milioane fiind deja alocaţi”, a adăugat el.

Ucraina a putut utiliza acest fond pentru a cumpăra material de la companiile franceze.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare