Franța: Zeci de biserici sunt transformate anual în locuințe, discoteci, restaurante, muzee ori teatre, altele sunt distruse din lipsă de întreținere; au explodat cazurile de incest

Starea bisericilor din Franţa este jalnică, câteva zeci schimbându-și destinația în fiecare an, iar altele se degradează din cauza lipsei de fonduri, relevă o statistică publicată de către RFI, scrie r3media.ro.

Din cauza acestei situații, până și secularul președinte Emmanuel Macron dorește să investească în salvarea patrimoniului religios al țării.

Stephane Bern, un franez cunoscut pentru susținerea cauzei patrimoniului cultural francez, afirmă că „francezii observă că sunt construite moschei în Franța în timp ce sunt distruse bisericile. Patrimoniul permite o reconciliere a istoriei, fără nicio isterie”.

Conform RFI, între 2 și 7 biserici catolice sunt distruse, efectiv, anual, deoarece nu mai există bani pentru întreținerea lor. În mare parte sunt biserici de secol XIX ori XX.

De cealaltă parte, doar 3 biserici sunt construite tot la 2 ani.

În 2022, 87 de biserici au fost transformate în spații cu altă destinație decât cea spirituală, precizează RFI.

Conform datelor disponibile în 2021, 47% dintre francezi se declară romano-catolici, în timp ce 33% se declară atei. Islamul este religia a 4%, în timp ce protestații sunt doar 2%.

În altă ordine de idei, Guvernul francez a lansat o campanie de „conștientizare” cu privire la problema incestului, notează RFI.

Fenomenul a explodat în Hexagon, victimă căzundu-i peste 160.000 de copii.

„Trebuie să ascultăm, trebuie să luăm în serios un copil care ne spune ceea ce s-a întâmplat. Un copil trebuie să aibă garanția că dacă va dezvălui violențele la care a fost supus, adultul care îl va asculta, îl va crede și îl va proteja. Este obligatoriu acest lucru. În caz contrar, avem de a face cu o complicitate pasivă cu agresorul. Societatea trebuie să fie pusă față în față cu realitatea: 160.000 de copii suferă de violențe sexuale, an de an”, a spus Edouard Durant, președintele Comisiei Independente privind incestul și violențele sexuale produse în copilărie.

În cazul unui incest parental, comisia cere suspendarea autorității parentale, a dreptului la vizită și la găzduire a părintelui urmărit pentru viol ori pentru agresiune sexuală săvârșită asupra propriului copil. Iar odată ce părintele este condamnat pentru incest, comisia cere să îi fie retrasă complet autoritatea parentală.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare