Furtună politică la Washington, după ce Donald Trump a aprobat declasificarea unui controversat memoriu critic la adresa FBI

FBI

O comisie din cadrul Congresului american a dat publicității un memoriu care susține că Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) a avut o atitudine îndreptată împotriva lui Donald Trump în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale americane din 2016.

Publicarea acestui document, întocmit de către Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor, care este condusă de republicanul Devin Nunes, a fost aprobată vineri de către liderul Casei Albe, Donald Trump, relevă agențiile internaționale de presă.
Decizia președintelui SUA a venit în ciuda avertismentului lansat de FBI, care își exprimase miercuri, într-un comunicat, „îngrijorări serioase privind omisiuni ale unor fapte care afectează fundamental acurateţea memoriului“.

Donald Trump
(Official White House photo by Shealah Craighead)

Documentul, care are aproape patru pagini, se referă la interceptările de către FBI ale comunicaţiilor unui membru al echipei de campanie a lui Trump din 2016, în cadrul anchetei cu privire la presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane.
Potrivit republicanilor, memoriul arată că Biroul Federal de Investigații ar fi comis abuzuri în privința operațiunilor de supraveghere a lui Carter Page, fost consilier de politică externă al lui Trump în campanie.

De cealaltă parte, democrații, care s-au opus și ei declasificării acestui document, l-au avertizat pe Donald Trump să nu se folosească de memoriul în cauză pentru a discredita ancheta în dosarul rus, condusă în prezent de procurorul special Robert Mueller.