Gabriela Firea: In anul Centeranului sarbatorim si 70 de ani de prietenie intre Romania si Israel.

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi, 13 februarie, la conferinta „70 de ani intr-un Centenar, Romania-Israel: Bucuresti –Tel Aviv – Ierusalim”, eveniment care se inscrie in seria manifestarilor dedicate Centenarului si subliniaza importanta relatiilor diplomatice dintre  Romania si Israel.

In cadrul alocutiunii sale, Primarul General, Gabriela Firea, a reamintit faptul ca Bucurestiul are o datorie de onoare in a pastra vie amintirea celor care au pierit si au suferit in acea perioada neagra a umanitatii: „Bucurestiul are un Memorial al Victimelor Holocaustului, care ii comemoreaza pe cei peste 250.000 de evrei care au murit ca urmare a deportarii in Transnistria, in 1941, precum si un Memorial al Victimelor Pogromului de la Bucuresti. Institutul National Elie Wiesel va avea si un Muzeu al Holocaustului, in incinta Palatului Dacia de pe Lipscani, pus la dispozitie de catre Primaria Capitalei.

Holocaustul nu a fost doar o pagina neagra de istorie, asa cum au fost toate razboaiele lumii. A fost un fenomen cumplit de trist pentru umanitate, o personificare a Ororii. Oricat de dureros sau greu de privit ar fi, datoria noastra e sa nu lasam uitarea sa se astearna peste cele intamplate in urma cu aproape opt decenii, pentru ca numai asa putem spera ca astfel de lucruri sa nu se mai repete.

Copiii nostri si copiii copiilor lor trebuie sa afle aceste lucruri si sa inteleaga ca incapatanarea de a duce mai departe acest mesaj este izvorata din iubire si din gandurile cele mai senine de pace. Anul acesta, romanii sarbatoresc Centenarul Marii Uniri, un secol de progres si modernitate. Iar acesti 100 de ani inglobeaza si pe cei 70 care se implinesc de la fondarea Statului Israel. La progresul Romaniei din aceasta perioada au contribuit si mintile luminate ale multor evrei, nascuti si educati pe aceste meleaguri.

 Bani in buget pentru refacerea cartierului evreiesc

Totodata, edilul sef a declarat ca Municipalitatea este alaturi de comunitatea evreiasca si ca depune toate eforturile astfel incat valorile si cultura acesteia sa ocupe locul pe care il merita: „Comunitatea evreiasca a fost dintotdeauna, in Bucuresti si nu numai, o prezenta activa in viata cetatii, cu contributii de valoare, in toate domeniile. De aceea, ne facem o datorie de onoare din a-i sprijini pe membrii acestei distinse comunitati in eforturile tot mai mari de a-si prezerva limba, cultura, obiceiurile. Am alocat, in acest sens, de la bugetul Municipalitatii sumele necesare pentru renovarea Teatrului Evreiesc de Stat, care primeste de asemenea si subventii, asemeni celorlalte teatre bucurestene, pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii. In aceeasi ordine de idei, Consiliul General al Capitalei a adoptat, la propunerea mea, o Hotarare prin care spatiul din fata Sinagogii Mari a primit numele de Piateta „Sef Rabin Dr. Alexandru Safran”, un loc luminat de flacara iudaismului din Romania, situat in mijlocul cartierului evreiesc de odinioara. De altfel, aceasta zona a Bucurestiului va face obiectul unui amplu proiect de restaurare si reamenajare urbana, astfel incat centrul istoric al Bucurestiului sa fie completat cu acest frumos cartier”.

Primarul General si-a incheiat discursul cu un citat din Dr. Alexandru Safran, fost rabin sef al Romaniei si ulterior sef rabin al Genevei, legat de Holocaust: „Ma rog la Dumnezeu ca toti cei ce vor citi relatarea acelor timpuri dureroase sa cunoasca pacea si bunastarea, dar sa pastreze in memorie teribilele incercari prin care am trecut si care au condus la salvarea noastra’ „.

 Sarbatorim impreuna 70 de ani de prietenie intre Romania si Israel

 Romania IsraelLa randul sau, ambasadoarea Statului Israel in Romania, Tamar Samash, a mentionat de asemenea istoria relatiilor de prietenie intre Romania si Israel, evidentiind ca in anul Centenarului cele doua tari isi celebreaza istoria: „Cand Romania sarbatoreste 100 de ani dela Marea Unire, Israel sarbatoreste 70 de ani de la infiintarea statului Israel, dar totodata sarbatorim si 70 de ani de relatii diplomatice neintrerupte intre Israel si Romania. Sunt o multime de motive care stau la baza acestei relatii miununate, dar unul dintre motivele principale este similaritatea dintre cele doua popoare. Exista o comunitate foarte mare de evrei de origine romana care au venit dinRomania in Israel in decursul anilor, iar ei sunt parte din viata de zi cu zi a statului Israel.

Sunt foarte fericita si mandra sa fiu aici, acum, cu ocazia sarbatoririi a 70 de ani de existenta a statului Israel, pentru ca Romania este una din tarile unde ma simt cel mai confortabil. Avem relatii excelente in absolut toate domeniile si de asemenea apreciem enorm modul in care Romania a recunoscut ce s-a intamplat aici in acea perioada”.

Trebuie sa invatam din trecut

Herman Berkovits, consulul onorific al Romaniei in Israel: „Prietenia dintre Israel si Romania este foarte importanta pentru mine ca evreu, israelian si roman. Sunt nascut in Romania si niciodata nu am putut sa uit unde am crescut si unde am fost educat. IubescRomania si vreau sa traiesc in liniste si aici si in Israel.  Legaturile intre cele doua tari sunt foarte stranse si, desi Holocaustul este o tragedie care ne urmareste chiar si astazi, Israelul este o tara foarte puternica, iar eu am certitudinea ca astfel de orori nu vor mai exista. Sper ca antisemitismul din zilele noastre, care inca se mai manifesta in Europa, se va stinge in cele din urma, pentru ca trebuie sa invatam din trecut si din consecintele acestor curente impotriva umanitatii.

 70 de ani intr-un Centenar

La randul sau, Thea Haimovitz, organizatoarea evenimentului, a explicat ca aceasta conferinta „face parte dintr-o serie de manifestari incepute in urma cu aproape 4 ani si au ca scop analiza, dezbaterea si intelegerea evenimentelor soldate cu consecinte tragice asupra umanitatii si  readucerea in memoria colectiva a Holocaustului evreilor din timpul celui de al doilea razboi mondial. Aflat la cea de a doua editie, aceasta manifestare are loc sub egida celebrarii a ’70 de ani intr-un Centenar’. Anul aceste este un an important atat pentru Romania care sarbatoreste centenarul Marii Uniri, cat si pentru Israel care sarbatoreste 70 de ani de existenta. In acest context e important ca aceste doua evenimente sa poata fi sarbatorite impreuna, cu atat mai mult cu cat, la crearea si edificarea statului Israel, evrei nascuti in Romania au avut o contributie extrem de importanta, cum de altfel au avut si la edificarea Romaniei Mari”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare