Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că nu mai puţin de 25% din veniturile de la bugetul național provin din taxele și investițiile din Capitală și că suma alocată an de an de guvern este mult prea mică.
- Edilul atrage atenţia că orice diminuare a veniturilor Capitalei va afecta serviciile publice şi investiţiile, ea exprimându-şi totodată speranţa că deciziile se vor lua cu gândul la cetăţeni, fără să reprezinte „pedepse politice”
„Suntem patru milioane de cetăţeni într-un municipiu care are un buget de municipiu mic, nicidecum de talia Capitalei. Prin urmare, orice leu care se taie de la Bucureşti înseamnă o subdezvoltare, subfinanţare. (…)
- Anul trecut ni s-au tăiat nişte bani. Am făcut declaraţii şi atunci, dar am spus că poate anul acesta se revine, şi ni s-a promis că anul acesta se va reveni. Din ceea ce am văzut pe surse, pentru că nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel se vorbeşte, de diminuare, ceea ce ar fi dramatic. (…) Noi nu putem să întrerupem transportul public în comun, livrarea energiei termice, cele 20 de spitale, investiţiile în infrastructură. Sunt proiecte care trebuie să meargă pe mai departe şi nu pot sub nicio formă să fie oprite.
Sunt convinsă că există soluţii, mai ales că auzim în fiecare seară la tv că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Păi, dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la bugetele de dezvoltare?”, a declarat Gabriela Firea.
Pe de altă parte, Gabriela Firea, spune că fotografiile și înregistrările video apărute în ultima vreme cu noile autobuze Otokar care ar fi defecte nu sunt decât nişte provocări.
„La achiziția de acum 12 ani au fost în primele două luni aproape 500 reclamații în legătură cu noile autobuze. Acum, bineînțeles că sunt persoane interesate să denigreze acest proeict foarte important al Capitalei, și anume achitziția a 400 de autobuze noi, euro 6 (…) Realitatea e una: în București s-au cumpărat 400 de autobuze noi și anul acesta mai achiziționăm 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze și 400 de autobuze cu gaz natural comprimat.
Parcul auto STB se înnoiește, va scădea și poluarea și timpul de așteptare în stație va fi diminuat. Asta e știrea adevarată. Restul, cancan”, a precizat primarul general, care a participat la o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).