„Propunerea lansată de USR în iunie prin care cadrelor militare și angajaților civili din cadrul SRI li se interzicea desfășurarea oricăror activități de consultanță sau asistență, fie direct, fie prin intermediul unor entități juridice, companii private sau organizații non-guvernamentale, pentru o perioadă de 20 ani de la data încetării activității, a fost efectiv masacrată de autoritățile statului, nemaiavînd nicio șansă să treacă prin parlament”, scrie, pe inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.
„Propunerea de modificare a legii SRI a venit în urma declanșării scandalului generalilor-consultanți Coldea și Dumbravă. Proiectul USR susținea în expunerea de motive că ”în contextul actual al legislației securităţii naţionale şi al integrităţii instituțiilor publice, este esențial să se asigure că informațiile sensibile şi cunoștințele acumulate de cadrele militare şi personalul civil din structurile de securitate națională nu sunt utilizate în mod inadecvat după încetarea activității acestora. Complexitatea şi volatilitatea mediului de securitate impun măsuri stricte pentru a preveni riscurile asociate divulgării sau utilizării neautorizate a informațiilor care pot afecta securitatea naţională”.
Din păcate pentru inițiatori, pe rînd, Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, CSAT, Comisia pentru Drepturile Omului, Comisia SRI și Comisia pentru Apărare au dat aviz negativ, în timp ce guvernul Ciolacu a lăsat la latitudinea Parlamentului să decidă, dar nu fără a formula o serie de observații critice propunerii. În aceste condiții, e, practic, exclus ca propunerea să mai poată deveni realitate, astfel că sereiștii rezerviști vor putea continua să dea consultanță firmelor private și pe viitor”, arată inpolitics.ro.