- Unul dintre punctele centrale ale intervenției sale a fost reafirmarea angajamentului față de apartenența României la Uniunea Europeană și NATO, în ciuda zvonurilor propagate pe diverse canale.
- Eu văd Uniunea Europeană la fel cum au văzut-o și părinții fondatori ca un spațiu economic comun. (…) Europenismul nostru este dat și de istorie, și de poziția geografică, și desigur de apartenența la un set de valori comune.
Asta nu înseamnă că trebuie să transformăm proiectul comun european și trebuie să transformăm Uniunea Europeană într-un suprastat federal. Noi nu vedem mutarea deciziilor la Bruxelles, ci le vrem în cele 27 de state suverane ale Uniunii Europene”, a afirmat Simion, în cadrul dezbaterii.
Acesta a susținut în fața studenților și profesorilor UBB că România traversează o criză a democrației și că este nevoie de o resetare instituțională profundă.
„Candidez pentru a asigura revenirea la democrație, revenirea la voința liber exprimată de către cetățenii români, care, în opinia mea și a unui majorități din societatea românească, au fost privați de dreptul de a alege.”
- Totodată, Simion a pledat pentru o reformă administrativă substanțială, afirmând că aparatul de stat este supradimensionat și ineficient:
„Avem mult prea mulți angajați în sectorul public și aici nu mă refer la profesori, nu mă refer la polițiști, nu mă refer în niciun caz la militari sau la cadre medicale, mă refer la administrația publică, locală și centrală, care este înțesată, din păcate, cu membrii, care nu fac decât să îngreuneze funcționarea normală a instituțiilor statului român și care îngreunează românilor care în momentul în care apelează la o instituție a statului, efectiv trec printr-un coșmar. (…) Funcționarii capabili și în alții funcționari, profesioniștii din administrația locală și centrală, sunt blocați”, a afirmat candidatul la prezidențiale, susținând că, dacă va ajunge președinte, își va asuma rolul de mediator, astfel încât partidele aflate la guvernare să vină cu o reformă administrativă solidă.
- Un alt obiectiv declarat a fost sprijinirea tinerilor, inclusiv prin accesul mai ușor la locuințe.
De asemenea, Simion a pus accent pe necesitatea unei finanțări corespunzătoare a sistemului de învățământ: „Toate discuțiile despre sistemul de învățământ trebuie să înceapă de la subfinanțarea cronică, atât timp cât avem 2,1% din PIB alocați spre acest sector, când media europeană este de 4,7%.”
În încheiere, Simion a transmis un mesaj despre nevoia de reconectare a societății românești la valorile meritocrației, transparenței și respectului față de cetățean.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, Email: info@partidulaur.ro, Adresă: com. Tunari, sat Tunari, str. Geneva, nr. 20, parter, ap. 1, jud. Ilfov
CMF: 31250007, CPP A0B0C1D1E1