Georgică Severin, fost preşedinte al SRR: Sub pretextul războiului din Ucraina se vrea introducerea cenzurii în România

Georgică Severin, parlamentar și fost președinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre introducerea măsurilor de cenzură în zona internă, sub pretextul războiului din Ucraina. 

„Uniunea Europeană e campioană la restricții: să nu folosești nu știu ce substanțe în agricultură, să nu pui nu știu ce în compot. Pe linia aceasta a internetului, de două mandate își tot propune să facă o rețea socială, rușii au făcut, chinezii au făcut. Uniunea Europeană aleargă cu sancțiuni, dar cu acei bani de ce nu face o rețea socială europeană, să și construiască ceva?”, a întrebat Val Vâlcu, la dcnews.ro.

„Nu vreau să intru în scenarii și conspirații, dar  am citit documentul care a fost legiferat recent la sora noastră mai mică, Moldova, legat de acel centru al adevărului. Eu am înțeles că se creează o zonă care va verifica dacă informațiile sunt false sau nu, nu va decide o instanță, ci membrii acestui consiliu care va verifica știrile și va stabili ce e bun și ce e rău, ce e corect și incorect. Va putea să închidă site-uri, publicații, televiziuni și închiderea aceasta se va face pe loc, nu în baza unei instanțe. Este un experiment extrem de periculos.

Pe mine m-a șocat faptul că anunțul s-a făcut doar cu o zi sau două înainte de reuniunea care a avut loc la  Bulboaca, unde sunt 50 de lideri europeni și eu am văzut-o ca pe un semnal prin care Europa agreează această idee.”, a spus Georgică Severin.

„Moldova este sub agresiunea Rusiei din 90′.”, a spus Val Vâlcu.

„Nici Moldova nu este în război oficial. Problema este legată de respectare a unei legalități, nu de introducere a unui alibi pentru încălcarea legii, că de fapt aceste chestii sunt niște alibiuri ca să poți să încalci o legislație. Cu ce suntem noi mai buni, noi și frații noștri moldoveni, decât cenzura de la ruși, dacă noi interzicem tot ce nu ne convine?

Pot să înțeleg chestia asta în Ucraina care este în stare de război, dar noi nu suntem în război. Avem relații diplomatice care se mențin cu structurile respective pe care spunem că ne invadează spațiul informatic. Putem să luăm măsuri, dar nu făcând ceea ce ar trebui să ne diferențieze, adică cenzurând, interzicând și așa mai departe. 

Interzicem Russia Today. Între noi fie vorba, cine vrea să o vadă, poate să o vadă cu VPN fără nicio problemă. Problema e gestul în sine, interzicem site-urile care nu ne convin. Ajungem ca orice acuzație la adresa puterii sau la adresa liderilor să fie imediat taxat cu celebrul cuvânt: Putinist.”, a spus Georgică Severin.

„Cine definește ce este corect politic?  Care este binele și răul? Cine este autoritatea care stabilește acest lucru? Bruxelles, Guvernul României?

Eu cred că acest conflict din Ucraina a dat o șansă fabuloasă celor care visează la o societate în care cenzura și încolonarea în spatele unor idei să se facă foarte ușor, pentru că sub pretextul războiului din Ucraina se introduc măsuri de cenzură în zona internă. Stabilim ce e bine, ce e rău și încercăm să modificăm sisteme de valori.”, a mai spus Georgică Severin.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare