Germania a înregistrat o prezenţă record la vot la alegerile europene

Un procent record de 64,8% dintre alegătorii eligibili din Germania s-au prezentat la vot la alegerile pentru Parlamentul European, cel mai ridicat procent înregistrat de la reunificarea Germaniei, a declarat luni dimineaţa un oficial de rang înalt, relatează dpa, scrie Agerpres.

Cifra a fost cu 3,4 puncte procentuale mai mare decât în 2019, care la acea vreme fusese cea mai mare prezenţă la vot de la reunificarea Germaniei în 1990.

După numărarea voturilor în toate cele 400 de circumscripţii, proporţia voturilor invalide a fost de 0,8%, potrivit directorului Biroului Federal de Statistică, Ruth Brand.

Cel mai populat stat membru din UE, cu aproximativ 65 de milioane de alegători eligibili, Germania deţine 96 din cele 720 de locuri din Parlamentul European. La alegerile din 1994, primele alegeri postreunificare din Germania pentru Parlamentul European, prezenţa la vot a fost de exact 60%. La alegerile ulterioare, s-a înregistrat o prezenţă între 40% şi 50%.

Cea mai mare prezenţă la vot la alegerile europene din Germania s-a înregistrat în 1979, cu 65,7% în Germania de Vest de la acea vreme.

Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, alianţa de centru-dreapta CDU/CSU a câştigat alegerile pentru Parlamentul European în Germania, cu mult înaintea extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD), care s-a clasat pe locul al doilea.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU), împreună în opoziţie, au obţinut 30% din voturi, adică 29 de locuri în Parlamentul European.

Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut 15,9% din sufragii, adică 15 locuri în Parlament, înregistând o creştere semnificativă faţă de 11% în 2019.

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului german Olaf Schoz s-a clasat abia pe locul 3 la alegerile europene de duminică, cu 13.9% din voturi, sau 14 locuri în Parlamentul European.

În rândul partenerilor de coaliţie ai lui Scholz, Verzii au înregistrat cel mai slab rezultat electoral, scăzând de la 20,5% în 2019 la 11,9% în actualul scrutin (12 locuri), în timp ce FDP a obţinut 5,2% din voturi (5 locuri).

Partidul populist nou înfiinţat Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) a obţinut 6,2% din sufragii (6 locuri), în timp ce stânga radicală Die Linke a obţinut doar 2,7% din voturi (3 locuri).

Partidul populist Alegătorii Liberi a obţinut trei locuri în Parlamentul European, la fel ca mişcarea centristă Volt.

Partidul „Die Partei” a ocupat două locuri, în timp ce Partidul Ecologic Democrat (ÖDP), partidul pentru protecţia animalelor Tierschutzpartei şi Partidul Familiei au câştigat fiecare câte un loc în Parlamentul European.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare