Această campanie, anticipată cu șapte luni față de data planificată inițial, face parte din criza gravă prin care trece cea mai mare economie a Europei, scrie Le Figaro, conform mariustuca.ro.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a anunțat vineri dizolvarea parlamentului și a stabilit oficial alegeri legislative anticipate pentru 23 februarie, decizie așteptată după implozia coaliției guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz și votul de încredere pierdut de acesta din urmă. „Stabilitatea politică în Germania este pe bună dreptate un mare atu”, a spus șeful statului într-un discurs. Potrivit sondajelor, opoziția conservatoare este marea favorită la aceste alegeri înaintea partidului de extremă dreapta AfD și a partidului social-democrat SPD al lui Olaf Scholz. Această campanie, anticipată cu șapte luni față de data planificată inițial, se înscrie în criza gravă prin care trece cea mai mare economie a Europei, cândva model de stabilitate politică, chiar în momentul în care partenerul său privilegiat în UE, Franța , este slăbit și de absența majorității parlamentare.
„Mai ales în vremuri dificile ca acum, stabilitatea necesită un guvern eficient și majorități de încredere în parlament ”, a spus domnul Steinmeier, care este în esență onorific, dar garant al instituțiilor țării . El și-a exprimat speranța că campania care se deschide va face posibilă obținerea „cele mai bune soluții la provocările timpului nostru” , în frunte cu „situația economică incertă în care afacerile se află în dificultate și locurile de muncă sunt în pericol” . Printre celelalte preocupări majore pentru Germania, potrivit acestuia, „războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina”, precum și „chestiunile de control și integrare a imigrației, precum și schimbările climatice, ale căror consecințe le afectăm din ce în ce mai mult .
„Sper că campania electorală se va desfășura cu mijloace corecte și transparente”, a mai spus șeful statului german. „Influența externă constituie un pericol pentru democrație, fie sub acoperire, după cum a fost dezvăluit recent în timpul alegerilor din România, fie deschisă și nedissimulata, așa cum se întâmplă în prezent, într-un mod deosebit de intens, pe platforma X ”, a adăugat imediat el. Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei anchete împotriva rețelei de socializare TikTok suspectată că și-a eșuat obligațiile și a deschis ușa unei posibile manipulări rusești în alegerile prezidențiale anulate din România. Și în timpul campaniei care a precedat alegerile prezidențiale din Statele Unite, mai mulți cercetători și studii au evidențiat răspândirea pe scară largă a informațiilor false, în special de către roboți, despre X. „Ura și violența nu trebuie să aibă loc în această campanie electorală ”, a îndemnat Steinmeier.