Germania sufocată de consultanți – Statul plătește anual trei miliarde de euro pentru consultanți în ministerele din Berlin

Conform unei anchete jurnalistice publicate în presa germană, ”fără consultant de afaceri, în Germania nu mai merge aproape nimic: de la politica de azil la taxele rutiere, McKinsey, Roland Berger & Co. determină modul în care trăiesc germanii iar statul devine din ce în ce mai dependent.”

Conform aceleiași surse, peste tot în ministerele din Berlin există în prezent o imagine similară: bărbați și femei în costume scumpe aleargă până târziu în noapte de-a lungul coridoarelor cu recomandări pentru funcționarii publici și cu idei pentru miniștri.

În Ministerul de Interne aceștia planifică modul în care în Germania funcționează domeniul online, în Ministerul Transporturilor cum sunt colectate taxele rutiere, iar la Oficiul Federal pentru Migrație, modul în care sunt gestionate solicitările de azil.

În total, statul cheltuie în prezent circa trei miliarde de euro pe an pentru consultanți de afaceri, estimează Dietmar Fink, profesor de consultanță în management și dezvoltarea întreprinderii la Universitatea de Științe Aplicate Bonn-Rhein-Sieg.

Potrivit publicației SPIEGEL, în ultimii opt ani volumul total s-a dublat. Cifra coincide cu estimările interne ale marilor firme de consultanță.

Consultant în special în domeniul proiectelor IT

Câți bani cheltuiește guvernul federal pentru McKinsey, Roland Berger & Co. nu este cunoscut. Nu există date oficiale.

Potrivit cercetării efectuate de publicația SPIEGEL, guvernul german este sprijinit pe scară largă de firme de consultanță și cheltuiește sume imense de bani, în special în ceea ce privește proiectele de digitalizare.

  • 47 de milioane de euro au fost plătite firmelor de consultanță pentru a ajuta guvernul să construiască până în 2022 un portal online pentru cetățeni cu 575 de servicii administrative.

Filiala McKinsey Orphoz primește aproximativ 20 de milioane de euro pentru serviciile de consultanță legate de așa-numita lege a accesului online.

  • Și pentru modernizarea rețelelor federale în anii 2016 și 2017, firmele de consultanță au primit mai mult de 36 de milioane de euro, potrivit Ministerului Federal al Afacerilor Interne.

csuMinistrul federal de interne, Horst Seehofer (CSU) consideră în general critică utilizarea consultanților, însă apără utilizarea acestora în zona legată de digitalizare.

Mai ales în cazul proiectelor IT, folosirea oamenilor externi are adesea sens, deoarece se referă la sarcini temporare în domenii specializate, menționează Seehofer publicației SPIEGEL.

„Sistemul este pervertit”, spune un fost consilier

Cu toate acestea, experții ar putea întotdeauna să suplimenteze activitatea funcționarilor publici și a administrației.

„În prezent, BMI creează o mulțime de noi locuri de muncă, de exemplu în domeniul tehnologiei digitale. Aceasta se întâmplă astfel încât să putem face față sarcinilor, pe cât posibil, folosind resursele proprii”.

Fostul consilier cu poziție de conducere evaluează în mod critic dependența tot mai mare a statului: „Administrația a fost salvată, sufletul ministerial a dispărut“, spune Markus Klimmer, cel care a construit în Germania pentru McKinsey afacerea cu sectorul public.

Politicii nu îi mai rămâne nicio altă alternativă decât să se bazeze pe consultanți. „Sistemul este pervertit”, spune Klimmer iar „Afacerea din sectorul public a devenit atât de mare încât atrage jucătorii”.”

Sursa: Spiegel Online cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare