Gestionarea deșeurilor electronice în România – unde suntem și încotro ne îndreptăm

Gestionarea deșeurilor electronice reprezintă o problemă de interes pentru toți producătorii din domeniu. Obiectivul UE este ca până în 2050 să obțină o economie circulară, reducând deșeurile, motiv pentru care și managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) devine prioritar.

Foto: freepik.com

Conform statisticilor, România se afla în 2019 în coada clasamentului de colectare a deșeurilor de natură electronică. Mai exact, a fost înregistrată o cantitate colectată de 3,3 kg/locuitor, considerabil mai puțin în comparație cu restul țărilor europene. Fiecare centru de reciclare electronice le oferă românilor o alternativă de reciclare, contribuind la creșeterea ratei de colectare.

Punerea în aplicare a cerințelor existente în materie de tratare a deșeurilor electronice

În cadrul Directivei 2012/19/EUpot fi regăsite toate reglementările în ceea ce privește procesul de colectare și reciclare a DEEE-urilor. Standardele după care fiecare țară europeană trebuie să se ghideze sunt prezentate în detaliu. Producătorii din domeniu au acces la informațiile necesare pentru a-și desfășura activitatea profesională.

Dacă ai o firmă care comercializează echipamente electrice și electronice, e bine să știi că poți apela la o organizatie de transfer de responsabilitate. Cea mai bună modalitate prin care te poți asigura că respecți întotdeauna prevederile în vigoare este să apelezi la specialiști. Transferul de responsabilitate presupune încheierea unui contract prin care o firmă de gestionare a deșeurilor își asumă administrarea acțiunilor de colectare și reciclare și îndeplinirea țintelor de colectare (65% din media echipamentelor puse pe piață în ultimii 3 ani).

Combaterea gestionării necorespunzătoare a deșeurilor electronice

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/assortment-dirty-dumped-objects_15175107.htm#query=recycle%20electrocasnics&position=0&from_view=search&track=ais

În componența DEEE-urilor pot fi regăsite materii prime critice (CRM). De aceea, colectarea, transportul și reciclarea unor astfel de aparate vechi trebuie desfășurate cu mare atenție. Atât integritatea mediului înconjurător, cât și sănătatea oamenilor pot fi puse în pericol de un proces de gestionare neconform.

Domeniul reciclării deșeurilor electronice nu este lipsit de nereguli. Există colectori neautorizați pentru care doar părțile valoroase sunt importante, reziduurile și substanțele toxice fiind depozitate, arse sau aruncate pe teritoriul pădurilor, terenurilor agricole sau zonelor industriale.

Exportarea ilegală a deșeurilor electronice reprezintă un alt pericol pentru mediu. Prin comparație, cantitatea exportată în mod ilegal constituie aproximativ 10,5% din deșeurile colectate în mod corespunzător de țările UE.

Provocarea de a crește și mai mult nivelul de colectare, de reciclare și de reutilizare a deșeurilor electronice

Pentru a atinge obiectivul vizat de UE, transformarea economiei într-una circulară până în anul 2050, este de datoria companiilor să asigure gestionarea eficientă a deșeurilor.

Procesul de reciclare electrocasnice mari poate reprezenta o adevărată provocare. De aceea, dacă activezi în domeniu, nu ezita să colaborezi cu firme specializate în gestionarea deșeurilor.

Principala provocare în ceea ce privește creșterea cantității de DEEE-uri reciclate este faptul că reziduurile electronice sunt amestecate cu metalele. Astfel, cu greu pot fi atinse valori crescute în ceea ce privește cantitatea de electrocasnice și electronice reutilizate. Conform statisticilor oferite de Eurostat, în 2019 numai două țări membre ale UE (Bulgaria și Croația) au reușit să atingă rata minimă de colectare de 65%. Valoarea se referă la procentul de produse reciclate raportat la toată cantitatea introdusă pe piață în perioada 2016-2018.

Gestionarea deșeurilor electrice reprezintă o problemă nu numai în România, ci și la nivel european. Schimbările mici încep cu fiecare dintre noi, așa că dacă ai echipamente electrice vechi sau uzate prin casă, e momentul să le predai unui centru de reciclare.

Sursa: Articol de la partener

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare