Gheorghe Falcă, la RFI: Există o negociere cu statele membre ca după ridicarea MCV să intrăm în Schengen

Gheorghe Falcă afirmă, la RFI, că eventuala ridicare a MCV ar fi un prim pas către aderarea României la Schengen.

”Noi spunem că suntem pregătiți să realizăm în Parlamentul României modificarea de legislații, că-s mai multe legislații de modificat, avem un termen până în 30 septembrie, astfel încât în monitorizarea din toamnă să putem spune că începem procedura de a scăpa de MCV. Există și o negociere cu statele membre ca după ridicarea MCV-ului să intrăm în Spațiul Schengen, o frustrare din partea noastră reală, pentru că din punct de vedere tehnic, noi avem deja rezolvate lucrurile la frontiere, mai ales că am dat și un exemplu pozitiv, generat de criza războiului din Ucraina și modul în care Poliția de Frontieră a gestionat relația la frontiera de est a UE și avem această speranță ca odată cu realizarea legislației să facem cei doi pași importanți, să scăpăm de MCV și atunci, evident, să intrăm în Spațiul Schengen”, spune Falcă.

Reporter: Totuși, contează doar modificarea legilor justiției sau și modul în care o faceți? Nu de alta, dar ați desființat de exemplu Secția Specială de anchetare a magistraților, însă nu în sensul dorit de Comisia Europeană, doar ați bifat un obiectiv, fără să țineți cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Practic, ați refuzat să refaceți competențele DNA și DIICOT.

Gheorghe Falcă: Evident că întotdeauna contează și felul cum se corectează anumite legislații, dar cu Secția Specială vreau să știți că Bruxelles-ul a acceptat, a apreciat modul în care Guvernul României a rezolvat acest caz, între ghilimele.

 

Reporter: Autoritățile române tot spun că tehnic stăm bine pentru intrarea în Schengen. Cu toate astea, avem probleme serioase de control la granițe, să ne amintim de avionul cu marfă de contrabandă care a intrat anul trecut în spațiul aerian al României dinspre Ucraina, fără a fi depistat, iar acesta e doar un caz făcut public, dar câte or mai fi nedepistate?

Gheorghe Falcă: Astfel de cazuri în fiecare țară găsim, de mici greșeli ale unui parcurs, dar toată lumea evaluează partea mare a evoluției, iar noi acum când apărăm granița de est la ceea ce a însemnat migrația din Ucraina, pentru ca fiecare om care trece în UE să aibă documentele corecte, apoi când discutăm de mărfurile din Ucraina care intră în UE, la fel, să aibă dovada de proprietate și toate lucrurile care înseamnă intrarea în piața comună a UE a mărfurilor din Ucraina, Bruxelles-ul a apreciat modul în care s-a lucrat de către Poliția de Frontieră din România.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare