Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că implementarea certificatului verde a dus la creșterea categorică a ratei de vaccinare împotriva COVID-19 în majoritatea țărilor europene, scrie stiripesurse.ro.
Eu cred în continuare în rolul pe care certificatul îl are. Sigur că este o măsură nepopulară, care va nemulțumi o parte din populație”, a spus oficialul, vineri seară, la B1 TV, unde a vorbit și despre varianta sud-africană, dar și despre mortalitatea COVID-19 din alte țări.
Respins de Senat pe 27 octombrie, proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă este la Camera Deputaților și ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.
„Eu am observat că până la acest moment ne-am uitat tot timpul la modelele de bună practică folosite în celelalte țări europene. Faptul că în majoritatea țărilor europene, în momentul de față, s-a implementat chiar din vară certificatul verde digital – sigur, cu o perioadă de grație, cu acces la testare ș.a.m.d., deci practic îndeplinim toate condițiile – acest lucru a dus la creșterea categorică a ratei de vaccinare, chiar cu procente de circa 20% față de valoarea la care ajunseseră și începuseră să stagneze”, a declarat medicul militar.
El a explicat că, „pentru o categorie populațională, vaccinarea nu reprezintă o opțiune”.
Valeriu Gheorghiță susține că măsura nu trebuie privită ca fiind una discriminatorie sau restrictivă.
„În opinia mea, pandemia este cred că pentru toată lumea evident că nu se va termina în perioada următoare și vom avea creșteri ale numărului de cazuri, mai multe evoluții ș.a.m.d. Tocmai pentru a avea o predictibilitate și o stabilitate și pentru a ne bucura cu toții de această stabilitate, inclusiv în plan social, economic, medical, cred că e important de pregătit foarte bine această aplicare a certificatului digital, să se stabilească o perioadă de la care se va implementa certificatul digital. Este foarte greu, din punct de vedere practic, sigur, să aplici certificatul digital după ce începe eventual să crească numărul de cazuri, când vezi că scade numărul de cazuri iarăși să îl retragi, tocmai pentru că acest lucru va crea acea perioadă de așteptare pentru populație, vor fi foarte mulți în continuare ezitanți”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Pe de altă parte, ministrul Alexandru Rafila a declarat, miercuri, după audierile din Parlament, că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, el afirmând că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei, şi va putea fi eliminat când aceasta scade. MInistrul propus a mai spus că în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea, şi a arătat că trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi.