Peste 300 de milioane de lei sunt cheltuiți anual pe așa-zisele cursuri de formare ale funcționarilor publici, care ascund, de fapt, vacanțe la mare și la munte plătite din banii statului, transmite Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR. El spune că Guvernul continuă risipa banilor din bugetul de stat, în timp ce premierul Ciolacu crește taxele și mimează reducerea de cheltuieli tăind posturi neocupate și anunțând reforme „la anu’ și la mulți ani”.
În loc de cursuri care să formeze specialiști în administrație publică, instituțiile statului organizează, de fapt, vacanțe pentru angajați și familiile acestora, plătite din bugetul de stat, spune Cristian Ghinea, care i-a solicitat oficial lui Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, să spună câți bani au dat instituțiile statului pe aceste cursuri în 2019, 2022 și 2023.
„Chiar dacă nu ne-a transmis toate informațiile cerute, am reușit să estimăm că peste 300 de milioane de lei anual plătește statul pentru cursurile de formare profesională. În realitate, sub masca acestor cursuri, avem de fapt o industrie de diplome de participare fără vreo valoare, care umflă buzunarele unor firme acreditate pentru a ține diverse cursuri, organizate doar la munte (toamna și iarna, îndeosebi) și la mare (vara). Angajatul statului care ar trebui specializat beneficiază doar de o vacanță suplimentară celei deja plătite din voucherele de vacanță, pentru că la «curs» își ia și soția și copiii, uneori și bunicii pe post de bonă, totul pe bani publici, plătiți de instituție. La curs stă cel mult o oră-două sau doar semnează de prezență o dată pentru toate zilele”, spune Cristian Ghinea.
USR spune că că va opri jaful și că aceste cursuri de pregătire vor fi organizate doar la sediile instituțiilor publice sau la sediile regionale dacă e cazul, fără vacanțe mascate la munte și la mare. Rezultatele pregătirii trebuie să fie clar vizibile în activitate, iar dacă nu sunt, cei pregătiți trebuie să returneze costul către buget.