Coreea de Sud, gazda unei conferinţe cruciale a ONU privind poluarea cu plastic, care va avea loc săptămâna viitoare la Busan, este un „contributor major” la acest fenomen, susţine un studiu Greenpeace publicat marţi, informează AFP, citată de Agerpres.
Capacităţile de producţie a plasticului ale Coreei de Sud, pe locul patru la nivel mondial după China, Statele Unite şi Arabia Saudită, se ridică la 19,92 milioane de tone pe an, ceea ce reprezintă 5% din totalul global, potrivit Greenpeace. Producţia de plastic din această ţară generează 99,93 milioane de tone de emisii de CO2, aproape la fel de mult cât întregul sector de transport sud-coreean.
Acest studiu a fost publicat înainte de începerea, pe 25 noiembrie la Busan, a celei de-a cincea şi, în principiu, ultimei sesiuni a comitetului ONU pentru poluarea cu plastic (INC-5), responsabil cu redactarea unui tratat global pentru combaterea acestui fenomen.
Cele 175 de ţări care vor participa la această reuniune sunt împărţite între cele care susţin o formulare strictă pentru reducerea producţiei de plastic şi majoritatea ţărilor producătoare de petrol, care preferă obiective mai puţin restrictive.
„Coreea de Sud, care găzduieşte negocierile privind poluarea cu plastic, este, de fapt, un lider în acest domeniu”, a declarat Daniel Read, autorul studiului Greenpeace, într-o conferinţă de presă organizată la Seul. „În calitate de preşedinte al INC-5, guvernul sud-coreean are obligaţia de a da un exemplu”, a subliniat acesta.
El a solicitat Seulului să „stabilească obiective obligatorii din punct de vedere legal pentru industria petrochimică” pentru a „contribui la reducerea polimerilor plastici primari la nivel mondial cu cel puţin 75% până în 2040, comparativ cu nivelul din 2019”.
Studiul atrage atenţia şi asupra Taiwanului şi Japoniei, ale căror capacităţi de producţie sunt de 13,04 şi, respectiv, de 9,02 milioane de tone pe an. Alături de Coreea de Sud, cele trei ţări produc 11% din plasticul mondial.
O altă organizaţie ecologistă, Green Korea United, a criticat „atitudinea pasivă” a guvernului sud-coreean în timpul negocierilor privind materialele plastice şi „reducerea constantă a reglementărilor privind plasticul de unică folosinţă” în această ţară.
Coreea de Sud a adoptat în 2022 o reglementare care prevede amenzi de până la 3 milioane de woni (2.000 de euro) pentru magazinele sau restaurantele care folosesc pungi, paie sau tacâmuri din plastic de unică folosinţă. Cu toate acestea, un an mai târziu, guvernul a renunţat în cele din urmă să sancţioneze contravenienţii.
sursa – AGERPRES