Gubernat: Modificarea prin care preşedintele CNA e demis la respingerea raportului atentează la independenţa faţă de politic

Modificarea articolului de lege prin care preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) poate fi demis prin respingerea raportului de activitate ‘a fost dur criticată de un grup de organizaţii media, care au subliniat că această procedură de demitere atentează grav la independenţa faţă de politic’, arată, într-o scrisoare deschisă transmisă Comisiilor de cultură din Parlament, preşedintele CNA, Monica Gubernat.

Comisiile de cultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, marţi, raportul de activitate al CNA pe anul 2020.

‘Împotriva României se poate declanşa procedura de infringement pentru ingerinţe politice în activitatea unei autorităţi de reglementare, exact aşa cum s-a întâmplat în cazul schimbării preşedintelui ANCOM în anul 2009. Vă reamintesc că independenţa autorităţilor de reglementare a fost o condiţie impusă atât de Uniunea Europeană prin Tratatul de Aderare, cât şi prin art. 30 din Directiva serviciilor mass-media audiovizuale’, arată Monica Gubernat.

‘Având în vedere declaraţiile de luni seară din spaţiul public, conform cărora s-a hotărât respingerea raportului de activitate al CNA înaintea audierii mele în comisiile de fond, consider inutilă prezenţa mea în faţa dumneavoastră’, transmite Gubernat.

Ea adaugă că ‘modificarea articolului de lege prin care preşedintele instituţiei poate fi demis prin respingerea raportului de activitate a fost dur criticată de un grup de organizaţii media care au subliniat că această procedură de demitere atentează grav la independenţa faţă de politic’ şi ataşează scrisoarea deschisă a acestor organizaţii către preşedintele României.

Preşedintele CNA susţine că rapoartele de activitate din mandatul său ‘demonstrează eficienţa cu care a fost condusă această instituţie’.

‘Au fost rezolvate toate solicitările adresate instituţiei în termen legal, am instituit proceduri care au eficientizat funcţionarea autorităţii, am colaborat prompt şi eficient cu toate instituţiile angrenate în combaterea pandemiei, am trimis Ministerului Culturii un proiect de implementare a noii Directive a Serviciilor Media Audiovizuale care ar putea evita declanşarea procedurii de infringement pentru netranspunere corectă şi integrală, am câştigat un proiect pe fonduri europene pentru digitalizarea CNA în valoare de 17 milioane euro care aşteaptă, din păcate, de 2 ani să fie finanţat’, mai spune preşedintele CNA.

Marţi, la şedinţa din Parlament, CNA nu a fost reprezentat de nicio persoană din conducere – preşedinte sau alt membru al Consiliului, potrivit preşedintelui Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai.

‘Raportul va ajunge în plen (marţi – n.r.), care va confirma această propunere de respingere şi care va duce la eliberarea din funcţie a preşedintelui instituţiei (Monica Gubernat – n.r.), urmând ca, în următoarele zile, să primim propuneri din partea CNA pentru un nou preşedinte, care va fi validat în Comisiile de cultură şi confirmat în plen’, a afirmat, pentru AGERPRES, Iulian Bulai.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare