Guvern: Companiile afectate pot solicita şi în aprilie certificatul pentru starea de urgenţă

Ionel Dancă
Foto: gov.ro

Companiile afectate de starea de urgenţă pot solicita şi în aprilie certificatul pentru aceasta, a declarat vineri şefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Ministerul Economiei a iniţiat ieri în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea perioadei în care pot fi dovedite situaţiile în care companiile au fost afectate de starea de urgenţă şi pot obţine certificatul de stare de urgenţă.

Astfel, dacă în forma anterioară companiile puteau solicita acest certificat de urgenţă pentru situaţiile în care la nivelul lunii martie se constata un nivel al veniturilor în scădere cu 25% faţă de primele două luni ale anului, a fost prelungită această perioadă astfel încât companiile care au avut efecte negative la nivelul activităţilor lor şi în luna aprilie pot solicita acest certificat pentru stare de urgenţă, a anunţat Dancă.

El a arătat că este vorba despre companii care, în virtutea încasărilor pe care le aveau angajate poate în luna martie, nu au avut de suferit la nivelul scăderii cifrei de afaceri, a veniturilor cu cel puţin 25%, dar au resimţit efectul crizei provocate de epidemia cu coronavirus în luna aprilie, într-o perioada de stare de urgenţă.

Şi pentru aceste companii era necesară includerea acestei prevederi, astfel încât să poată solicita certificatul pentru stare de urgenţă. Amintesc, acest certificat este eliberat de Ministerul Economiei şi poate fi folosit de companii pentru a solicita amânarea la plată a utilităţilor, chiriilor sau ratelor bancare, a adăugat Dancă.

În domeniul agriculturii, a mai anunţat el, a fost aprobată o hotărâre de guvern pentru alocarea fondurilor necesare pentru schema de minimis care-i vizează pe crescătorii de porci care promovează – şi au în fermele lor – creşterea raselor autohtone de porci. Este vorba despre o subvenţie de 1.200 de lei pe animal, pentru a stimula dezvoltarea şi creşterea raselor locale de porci.