Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a prezentat joi un bilanţ în cadrul căruia a afirma că nivelul veniturilor bugetare ar putea reprezenta o problemă în contextul în care nivelul veniturilor fiscale se situează sub 27%, după ce partidele politice care s-au succedat la guvernare au redus constant impozite.
„Pe partea de venituri avem o problemă mare pe care o spunem de 4-5 ani. A fost o întrecere în reduceri de impozite. S-au întrecut şi stânga şi dreapta, şi dreapta şi stânga, care reduce mai mult şi am ajuns la un nivel al veniturilor fiscale de sub 26-27%. Când eram eu premier, în anul de graţie 2000 erau la 32% veniturile fiscale şi ştiu cum se făcea bugetul. Greu de tot. Veneau toate ministerele cu solicitări şi cereau în jur de 40%, iar marea filozofie bugetară era cum bagi 40% în 32%. Nu cred că doleanţele de cheltuieli ale ministerelor au scăzut. Noi ne uităm la lucrurile mari. Ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii, este la peste 70%. Nu prea ai câmp de manevră acolo. Noi le numim cheltuieli rigide. Este greu să te atingi de ele.
În consecinţă, apare tensiune pe partea de cheltuieli”, a dclarat Isărdscu în przentarea raportului asupra inflaţiei.
El a subliniat că unele măsuri ale Guvernului, precum OUG 114, au provocat reacţii virulente din partea băncilor.
„Măsuri de tipul OUG 114 nu te ajută, dimpotrivă, o să ai creşteri de rată de dobandă că pierzi credibilitate, băncile te taxează pentru asemenea atitudini care nu respectă realităţile economice. (…) Cine mai dă credite în România? Nu să aibă în stânga puşcăria şi în dreapta că nu mai dau credit că nu am garanţia că nu îmi pot recupera banii. Banii nu sunt ai băncilor, sunt ai deponenţilor, băncile sunt intermediar”, a arătat guvernatorul BNR.