Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Actul normativ extinde aria instituţiilor medicale unde îşi pot desfăşura activitatea medicii rezidenţi, cu scopul de a-i încuraja să rămână în ţară.
Ordonanţa a fost adoptată ordonanţa de urgenţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, pentru organizarea rezidenţiatului, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului în medicină.
„Această ordonanţă de urgenţă este justificată din punct de vedere al urgenţei, pentru că, aşa cum bine ştiţi, examenul a fost foarte mult timp întârziat. A avut loc desfăşurarea examenului şi urmează în această perioadă repartizarea medicilor rezidenţi la unităţile sanitare care vor coordona acest proces de rezidenţiat. În momentul de faţă, în urma desfăşurării examenului de rezidenţiat, există un număr de aproximativ 2.000 de absolvenţi de medicină, medicină dentară şi farmacie, care nu au un loc de rezidenţiat asigurat. Având în vedere penuria de specialişti din sistemul medical, credem că este absolut necesar să asigurăm condiţiile pentru ca aceşti absolvenţi să îşi poată desfăşura rezidenţiatul în condiţii normale în unităţile sanitare din România şi să nu fie forţaţi să plece din ţară”, a declatat şefu cancelariei premierului, Ionel Dancă.
Ca urmare a acestei ordonanţe, a fost extinsă zona instituţiilor care pot asigura şi desfăşura Rezidenţiatul.
„Până acum, acestea erau doar la nivelul centrelor universitare medicale, iar în acest moment, ca urmare a actului normativ adoptat în şedinţa de guvern, absolvenţii de medicină vor putea desfăşura Rezidenţiatul şi la alte unităţi sanitare de la nivel local, spitale judeţene sau de la nivelul altor instituţii care au unităţi sanitare în coordonare, spitale militare sau de la nivelul altor ministere şi, de asemenea, la nivelul spitalelor private. (…) Este, credem, din punctul nostru de vedere o soluţie aşteptată, de deschidere a sistemului de organizare a Rezidenţiatului în România către universităţile, către în spitalele private şi către alte unităţi sanitare din ţară, astfel încât să fie liberalizat, dacă putem spune, accesul absolvenţilor de Medicină la o formă de Rezidenţiat şi să nu mai fie patronat doar de o parte a sistemului medical universitar.”, a susţinut Dancă.