Guvernul britanic a fost dat în judecată de „foste scuturi umane” ale lui Saddam Husseim

Aproximativ 100 de pasageri şi membri ai echipajului unui avion British Airways, luaţi ostatici în 1990 în Kuweit chiar la începutul primului război din Golf, au demarat o acţiune în justiţie împotriva guvernului britanic şi acestei companii aeriene, a anunţat luni avocatul lor, notează AFP, relatează Agerpres.

Decolat de la Londra cu destinaţia Kuala Lumpur, zborul BA149 a făcut o escală la Kuweit City pe 2 august 1990, la câteva ore după invazia Irakului de către Saddam Hussein care a condus apoi la Războiul din Golf.

Toţi pasagerii au fost grupaţi pentru câteva zile într-un hotel din apropiere, în mâinile armatei irakiene, apoi transferaţi la Bagdad şi, în cele din urmă, folosiţi ca „scuturi umane” la diverse locuri strategice.

Dintre cei 367 de pasageri şi membri ai echipajului, unii au petrecut mai mult de patru luni în captivitate, plasaţi la potenţiale ţinte pentru coaliţia occidentală.

Reclamanţii, în număr de 94, afirmă că Londra a autorizat avionul să facă această escală, ştiind că invazia începuse deja, pentru că aparatul a fost folosit pentru a introduce o echipă care să realizeze o operaţiune militară specială.

Această acuzaţie a fost respinsă de guvernul britanic care în noiembrie 2021 şi-a cerut scuze pentru că nu a alertat British Airways cu privire la invazie.

„Vieţile şi siguranţa civililor nevinovaţi au fost puse în pericol de către guvernul britanic şi British Airways pentru o operaţiune militară neoficială”, a denunţat într-un comunicat Matthew Jury, de la firma de avocatură McCue Jury and Partners.

Acuzând guvernul şi această companie aeriană că „au ascuns şi au refuzat să recunoască adevărul de mai bine de 30 de ani”, el face cunoscut că toate aceste victime ale zborului BA149 „merită dreptate”.

„Nu am fost trataţi ca cetăţeni, ci ca pioni care pot fi sacrificaţi pentru un profit politic şi comercial”, a denunţat Barry Manners, unul dintre pasageri, citat în comunicat.

„O victorie după ani de disimulare şi negare va contribui la restabilirea încrederii în procedurile noastre politice şi judiciare”, a adăugat el.

Contactat de AFP, guvernul britanic nu a dorit să comenteze, iar British Airways nu a răspuns.

În 2003, justiţia franceză a obligat British Airways să plătească 1,67 milioane de euro unor foşti ostatici francezi, apreciind că această companie „şi-a încălcat grav obligaţiile” faţă de pasageri, permiţând avionului să aterizeze.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare