Guvernul dă un AJUTOR DE STAT către gigantul Coca-Cola și amendează românii care produc țuică în gospodărie și nu se înregistrează la stat pentru a plăti accize

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat fabrica Coca-Cola de la Ploiești, ocazie cu care a dezvăluit că gigantul american va primi un ajutor de stat din partea Guvernului, scrie r3media.ro.

Acești bani, proveniți din taxele și impozitele cetățenilor, se adaugă celor 17 milioane de lei pe care Coca-Cola i-a primit deja din partea statului român.

„Mă bucur să particip la inaugurarea unei importante investiţii verzi finanţată în bună parte cu 17 milioane de lei printr-un ajutor de stat. Este semnalul că acest Guvern acordă o atenţie sporită protejării mediului şi mi-aş dori să văd cât mai multe astfel de proiecte în România. Convingerea mea este că această linie de decontaminare care produce PET reciclat la standarde înalte de calitate, necesare în industria alimentară, este modelul de afacere sustenabilă şi responsabilă, demn de urmat. De aceea, felicit Coca Cola pentru că dă un semnal solid întreg mediului de afaceri local cu privire la importanţa reciclării şi a griji pentru mediul înconjurător”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

El a explicat că a ajuns la un „gentleman agreement” (înțelegere non-formală) cu gigantul american pentru a-i returna banii pe care îi datorează statului român, sub formă de ajutor de stat.

„Poate că v-aţi dat deja seama, cred că datorită vârstei, mai ales, eu nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul de măsuri fiscale prin care mi-am asumat răspunderea am propus inclusiv mărirea accizelor pe acest tip de băuturi. Cred că este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice, în special a tinerei generaţii, mai tentată să consume produse cu un aport semnificativ de zahăr, dar, totodată, începând de astăzi am un gentleman’s agreement cu conducerea Coca Cola România că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor de stat în noile proiecte de dezvoltare. De aceea, vă încurajez să continuaţi cu mult curaj pe drumul pe care l-aţi început, de a reduce caloriile la toate produsele din portofoliu şi de a promova mai ales băuturile fără zahăr. Este o atitudine care arată responsabilitate şi vă susţin, aşa cum voi susţin orice investiţie a Coca-Cola sau a oricărei alte companii americane în România, pentru că orice investitor care asigură mii de locuri de muncă plătite corect, cum faceţi dumneavoastră, este pentru mine un partener pe termen lung”, a declarat Ciolacu.

Nu la fel de importanți sunt oamenii simpli pentru Guvernul Ciolacu, având în vedere ce propune Executivul.

Astfel, conform profit.ro, Guvernul Ciolacu se pregătește să înăsprească amenzile pentru cetățenii care-și produc singuri alcool, așa cum e tradiția de sute de ani, în propria gospodărie.

Astfel, un gospodar poate fi amendat cu 10.000 de lei dacă :

– nu se înregistrează la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul.
– nu precizează cantitatea și tipul de materie primă ce urmează a se prelucra, perioada estimată în care instalația va funcționa, precum și cantitatea de produs estimată a se obține. În acest caz producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității și a concentrației alcoolice a produselor obținute.
– nu declară cantitățile de țuică și rachiuri produse și solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal.

Întreprinzătorii particulari nu numai că nu primesc ajutoare de stat, dar li se va lua și dreptul de a fi avertizați asupra greșelii, pentru a o remedia înainte de a fi sancționați.

Astfel, dacă refuză plățile cu cardul, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei, nu vor mai fi prevenite, vor fi amendate direct.

Reamintim că la investirea în funcție, premierul Ciolacu a promis „patriotism economic”. Până acum, însă, prin măsurile luate, inclusiv pachetul fiscal, PSD-istul a favorizat multinaționalele străine.

Ciolacu a mai promis că va adopta și moneda euro, ceea ce va fi o nouă lovitură pentru români.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare