Guvernul din Coreea de Sud le cere medicilor protestatari să revină la lucru

Guvernul din Coreea de Sud le-a cerut luni să revină la posturi tinerilor medici care şi-au prezentat demisiile pentru a protesta împotriva unei reforme a studiilor medicale, relatează AFP, Reuters şi Yonhap, scrie Agerpres.

Ministrul afacerilor interne şi siguranţei publice Lee Sang-min a declarat în finalul unei reuniuni de urgenţă că guvernul le adresează medicilor un „ultim apel” de a relua lucrul.

„Dacă vă întoarceţi la spital înainte de 29 februarie (joi), nu veţi fi traşi la răspundere pentru ce s-a întâmplat”, a asigurat ministrul.

Circa două treimi dintre stagiari şi rezidenţi au demisionat în decurs de o săptămână pentru a protesta împotriva unui proiect al executivului de a creşte numărul de studenţi la facultăţile de medicină, măsură considerată de autorităţi crucială pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

În Coreea de Sud medicii sunt consideraţi lucrători esenţiali şi legea îi împiedică să facă grevă. Guvernul a afirmat în repetate rânduri că demisiile în masă sunt ilegale şi a ameninţat cu lansarea de urmăriri în justiţie sau retragerea diplomelor.

Or, acţiunea colectivă a perturbat puternic activitatea spitalelor, ducând la anularea sau amânarea de intervenţii. Vineri, Coreea de Sud a ridicat la cel mai înalt nivel starea de alertă sanitară.

Guvernul a avertizat anterior că cei care nu revin la lucru ar putea fi chiar arestaţi sau lăsaţi fără licenţe.

Ministrul Lee Sang-min a subliniat luni că valul de demisii constituie „o ameninţare pentru viaţa şi sănătatea publică”.

„Spitalul era locul unde visul vostru de a-i trata pe pacienţii bolnavi se realiza în fiecare zi”, a adăugat el, adresându-se medicilor demisionari. „Sper că vă veţi întoarce la posturi şi veţi începe un dialog pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate”.

Totuşi, potrivit media locale, tot mai mulţi medici continuă să se alăture mişcării de protest.

Seulul afirmă că numărul de medici pe cap de locuitori din ţară este unul din cele mai mici din rândul statelor dezvoltate şi guvernul intenţionează să atragă la facultăţile de medicină 2000 de studenţi suplimentari pe an, începând cu anul următor. Medicii se opun ferm însă, afirmând că acest lucru ar afecta negativ calitatea serviciilor. În schimb, partizanii reformei consideră că protestatarii se tem de fapt pentru salariile şi statutul lor social.

Medicii stagiari şi rezidenţi susţin că reforma vizată este picătura care a umplut paharul, având în vedere condiţiile grele de lucru şi faptul că sistemul actual de sănătate se bazează în mare parte pe ei. Ei spun că guvernul ar trebui mai întâi să ia măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de salarizare şi de muncă.

Sondajele arată că în proporţie de 75% populaţia Coreei de Sud este favorabilă reformei, persoanele care trăiesc în zone izolate având dificultăţi în ce priveşte accesul la servicii medicale de calitate.

Medicii primari şi cu drept de liberă practică nu s-au alăturat grevei, dar au ieşit la manifestaţii pentru a cere executivului să renunţe la planul de creştere a cotelor de studenţi.

Unii medici afirmă că guvernul vizează de fapt prin acest plan să obţină mai multe voturi la alegerile generale din aprilie, iar un grup de profesori de la Universitatea naţională din Seul, în cadrul căreia funcţionează una din principalele şcoli de medicină din ţară, a îndemnat autorităţile să amâne discutarea reformei până după alegeri.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare