Guvernul le plăteşte ucrainenilor chiria şi în 2024; familiile de români se chinuie să-și plătească o locuință cu chirie, mulți dintre ei având doar salariul minim pe economie. Pentru aceștia, statul nu oferă niciun fel de ajutor, lăsându-i să se zbată la limita subzistenței

Refugiații ucraineni din România vor primi bani de la statul român și în 2024, deși acordarea sumei forfetare ar fi trebuit să expire la sfârșitul acestui an. Guvernul motivează această decizie prin faptul că nu dorește să-i pună în dificultate pe ucrainenii stabiliți aici, în situația în care ar trebui să-și plătească singuri cheltuielile de cazare. Și asta în condițiile în care, din septembrie 2023, refugiații ucraineni trebuie să dețină un loc de muncă dacă vor să mai primească bani de la statul român, scrie national.ro.

Românii, cu sau fără familii și copii, se chinuie să-și plătească o locuință cu chirie, mulți dintre ei având doar salariul minim pe economie. Pentru aceștia, statul nu oferă niciun fel de ajutor, lăsându-i să se zbată la limita subzistenței. Când vine vorba de cetățenii ucraineni, lucrurile se schimbă și grija Guvernului pentru ei devine o prioritate. Timp de un an și șapte luni, refugiații ucraineni au beneficiat de bani pentru masă și cazare, fără să se pună problema obligativității găsirii unui loc de muncă. Cu 6.000 de lei pe lună și acces gratuit la sistemul de sănătate și cel de învățământ, ucrainenii o duceau aici mai bine decât peste jumătate din populația României.

Din septembrie 2023, Guvernul le-a impus, în sfârșit, condiția de a se angaja dacă mai vor să primească bani de chirie, însă și acest ajutor urma să fie anulat începând din ianuarie 2024. Acum însă, Guvernul s-a sucit și, invocând compasiunea pentru ucraineni, a decis să le mai plătească chiria și în 2024.

 

”În contextul necesității evitării unor situații care să pună familiile şi persoanele singure provenind din zona de conflict armat din Ucraina, în dificultatea de a-și acoperi cheltuielile cu cazarea după finalul anului 2023, coroborat cu necesitatea evitării unor potențiale dezechilibre sub aspectul ofertei și, implicit, a nivelului cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă, o soluție o constituie prelungirea acordării sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, până la finalul lunii martie 2024”, susține Guvernul în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență.

Executivul mai arată că finalul lunii martie a fost luat în considerare datorită perioadei de aplicare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022, de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare. Cum războiul din țara vecină nu dă niciun semn că s-ar finaliza într-un viitor apropiat, perioada de protecție temporară pentru refugiații ucraineni se va prelungi pe termen nelimitat. În ceea ce privește costurile ce rezultă în urma intrării în vigoare a măsurii propuse prin proiectul de act normativ, Guvernul susține că nu pot fi estimate la acest moment, având în vedere faptul că numărul beneficiarilor de protecție temporară poate varia, în sensul creșterii sau scăderii acestuia, în funcție de starea de fapt din zona de conflict armat din Ucraina.

”Proiectul de act normativ are un impact social pozitiv asupra grupurilor vulnerabile reprezentate de cetățenii străini sau apatrizi, aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, care nu își pot satisface nevoile zilnice de trai ca urmare a strămutării acestora din țara de origine, prin continuarea acordării de către statul român, până în luna martie 2024, a unui sprijin financiar reprezentat de o sumă forfetară lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, al cărei cuantum, condiții și mecanism de acordare sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului. Proiectul asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Suma forfetară primită de refugiații din Ucraina pentru acoperirea cheltuielilor de cazare se acordă în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie. În cazul familiilor, suma, care echivalează cu 400 de euro, acoperă o chirie medie în București și în Constanța. În restul orașelor, chiriile variază între 200 și 300 de euro. De precizat că ajutorul pentru chirie este încasat de ucraineni peste salariul primit de la angajator, ceea ce înseamnă că statul își discriminează propriii cetățeni, care nu beneficiază de niciun astfel de sprijin.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare