Guvernul, prin Secretariatul General, a găzduit, joi, la Palatul Victoria, Masa Rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România. Documentul a fost pus în dezbatere de către Federaţia SenioriNET, formată din organizaţii neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice.
Evenimentul a fost organizat în perspectiva Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, celebrată la data de 1 octombrie.
La întâlnire au participat peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor publice reprezentative pentru tema îmbătrânirii active – cercetători, parlamentari, funcţionari publici din cadrul ministerelor de resort, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din România.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, i-a asigurat pe organizatorii acestui demers de sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi a apreciat drept oportună lansarea unei Carte Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice, în contextul în care, drepturile, în general, sunt stipulate în foarte multe documente oficiale semnate de România la nivel internaţional, prin care ţara noastră şi-a asumat respectarea acestora. De asemenea, Adrian Ţuţuianu a salutat parteneriatul activ de dialog cu sectorul neguvernamental, prin colaborarea cu Federaţia SenioriNET, recunoscând rolul important al ONG-urilor în acordarea de servicii de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoanele vârstnice.
„Guvernul este preocupat de evoluţia demografică din România şi de soluţiile de protejare a persoanelor vârstnice. Recunoaştem contribuţia mediului asociativ în dezvoltarea sectorului îngrijirilor la domiciliu şi rolul important pe care îl au ONG-urile în acest domeniu, mai ales în contexte de criză, cum a fost cel declanşat de pandemia COVID-19. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului, în îndeplinirea funcţiei de coordonare interministerială, asigură sprijinul pentru creşterea capacităţii autorităţilor centrale în îndeplinirea elaborării, implementării şi monitorizării strategiilor politicilor publice şi, evident, pregătirea şi punerea în dezbatere a unor acte normative care să sprijine adecvat persoanele vulnerabile. Carta Albă şi dezbaterea de astăzi pot fi instrumente utile în demersurile de viitor atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel asociativ”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Vicepreşedintele Federaţiei SenioriNET, Aurelia Pasăre, a apreciat interesul arătat de Secretariatul General al Guvernului faţă de acest demers, care are loc chiar cu câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
La rândul său, directorul Direcţiei Politici Sociale din cadrul Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Elena Dobre, a adus în discuţie programele de finanţare dedicate dezvoltării de noi servicii pentru persoanele vârstnice, în special în zone defavorizate din rural şi urban mic, subliniind că Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea continuă şi furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanele vârstnice, precum şi îmbunătăţirea cadrului legislativ în acest sens.
„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale îşi concentrează eforturile pentru incluziunea socială şi reducerea sărăciei, respectiv pentru identificarea de noi soluţii la nevoile tuturor grupurilor vulnerabile, prin implementarea mai multor proiecte în domeniul serviciilor sociale care dezvoltă sistemul de servicii sociale, în principal pentru categoriile de risc (persoane vârstnice şi îngrijitorii informali ai acestora, persoanele fără adăpost etc). De asemenea, pentru a veni cât mai aproape de beneficiari, Ministerul Muncii are în vedere reformarea sistemului naţional de asistenţă socială. Acolo unde serviciile sociale nu prea există, în special în mediul rural, au fost aprobate mai multe măsuri guvernamentale, printre care creşterea la 1.000 de lei/beneficiar a subvenţiilor acordate de la bugetul de stat furnizorilor privaţi care acordă servicii sociale şi la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi la domiciliu sau în comunitate. În ceea ce priveşte finanţarea activităţii furnizorilor publici de servicii sociale, potrivit noilor reglementări, autorităţile administraţiei publice locale care gestionează cămine pentru persoane vârstnice vor primi 30% din standardele minime de cost pentru fiecare beneficiar”, a declarat reprezentantul Ministerului Muncii.
MMSS a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naţionale privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. Proiectul se află în procedură transparentă decizională.
Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al dreptului persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiţii de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele, şi de a continua să aibă o viaţă activă alături de familie şi prieteni.