Guvernul tehnocrat îşi asumă 5000 de disponibilizări la CEO Se face o economie de 2,4 miliarde de lei

Guvernul tehnocrat îşi asumă 5000 de disponibilizări la CEO

Se face o economie de  2,4 miliarde de lei

   Decizia de care se temea toată lumea în legătură cu Complexul Energetic Oltenia, a fost luată! Peste 5000 de disponibilizări vor fi făcute în următorii 5 ani, iar primii 2000 de angajaţi, vor pleca acasă anul acesta, la 1 iulie. Deşi fosta conducere a companieie era conştientă că o astfel de măsură trebuie luată, politic nu şi- a asumat- o niciun partid, de frica pierderii voturilor.

Cum Guvernul tehnocrat nu intră în campanie electrorală şi hotărârea disponibilizărilor nu- l va afecta, actualul director al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a prezentat planul de reorganizare şi redresare financiară, pentru următorii 5 ani. Mai exact , 5269 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă.

Dintre cei 2.000 de angajați care vor fi disponibilizați până la 1 iulie 2016, 1.067 îndeplinesc condițiile de pensionare, după cum urmează: 335 din zona de energie, 648 din zona de minerit, iar 84 din alte activități. Potrivit calculelor prezentate în planul de reorganizare a companiei, venitul net de completare pe care îl va primi fiecare angajat pensionabil disponibilizat va fi de 1.943 de lei lunar, în primul an, și de 1.224 de lei lunar pentru al doilea an. Suma netă totală, incluzând venitul de completare și plățile compensatorii, pe care o va încasa un salariat va fi, la finalul celor doi ani, în medie, în baza unui scenariu inițial propus de companie, de până la 54.570 de lei,” se arată într-un comunicat al CE Oltenia.

Investiţii în zona de minerit

ciobot    Economiile care vor fi făcute în urma disponibilizărilor, vor fi investite în zona minieră. Compania are un plan în acest sens pentru următorii 15 ani.

Mai simplu spus, va trebui să ne concentram în viitor mai mult asupra investiţiilor din zona minieră, altfel vom ajunge în situaţia de a nu mai  putea livra cărbune propriilor termocentrale…ca să nu mai vorbim de costurile mari cu exproprierile pentru extinderea perimetrelor miniere sau de cheltuielile de refacere a mediului şi de conservare sau închidere”, spune Laurenţiu Ciobotărică, directorul CEO.

Acum urmează ca panul de disponibilizări să fie discutat şi cu liderii de sindicat care trebuie să îşi dea acordul.

Complexul Energetic Oltenia a ajuns în această situaţie, deoarece în ultimii doi ani a înregistrat pierderi de 1,65 de miliarde de lei, dar şi pentru că energia pe cărbune nu se vinde fiind scumpă.

L.I.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare