Hăncescu (FSLI): Din păcate, suntem repetenţi la grija pe care guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au acordat-o acestui sistem de educaţie

Multe dintre unităţile de învăţământ din România sunt lipsite de infrastructura necesară parcurgerii unui proces educaţional modern, ancorat în realităţile actuale din ţările normale, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

„Din păcate, suntem repetenţi la grija pe care guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au acordat-o acestui sistem de educaţie. Avem lipsuri mari în continuare, deşi de ani întregi sindicatele din educaţie duc o luptă fără oprire pentru obţinerea unui loc în lista priorităţilor acestor guverne. Multe dintre unităţile de învăţământ din România sunt lipsite de infrastructura necesară parcurgerii unui proces educaţional modern, ancorat în realităţile actuale din ţările normale. Cea mai mare parte a şcolilor din România şi în special cele din mediul rural se confruntă cu lipsuri considerabile în privinţa bazei materiale, iar în unele dintre ele învăţământul se face ca în condiţiile din lumea a treia, dacă ne gândim la frigul din sălile de clase, la mobilierul şcolar sau la laboratoarele de care dispun”, a menţionat Simion Hăncescu, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei.

Preşedintele FSLI a precizat că, deşi ne lăudăm ca fiind una dintre ţările cu cea mai mare viteză a conexiunii la internet, multe dintre şcolile din România „au fost în incapacitate, săptămâni întregi, să susţină şcoala online din cauza bazei materiale inexistente sau prost făcute”.

„Pe aceeaşi listă care ne ‘aruncă’ în ultima bancă sunt şi costul standard per elev şi salariile angajaţilor din educaţie. Am oferit opiniei publice de multe ori exemple cu veniturile mizere ale celor care fac educaţia copiilor noştri! Lipsa unor salarii motivante ne aduce în pragul unui pericol pe care nu-l vom putea evita, dacă această politică greşită nu va fi corectată – la catedră vor ajunge oameni fără pasiune, talent şi responsabilitatea muncii pe care o fac! Profesia de cadru didactic este una a dăruirii şi a implicării totale, iar ca acest lucru să se întâmple, profesorul nu trebuie să ducă grija zilei de mâine! Ne dorim o economie performantă, care să funcţioneze ca un motor nou, nu unul cârpit, dar nu putem ajunge aici dacă de pe băncile şcolii nu vor ieşi absolvenţi bine pregătiţi, în ton cu cerinţele actuale ale pieţei muncii şi mai ales motivaţi să rămână în această ţară!”, a adăugat Simion Hăncescu.

El a subliniat că, de Ziua Europei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi doreşte o şcoală românească mai aproape de condiţiile pe care alte state membre ale Uniunii Europene le oferă elevilor, dar şi lucrătorilor din sistemul de educaţie.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare