Harghita: Peste 300 de şoferi prinşi băuţi la volan şi 11 sub influenţa drogurilor de la începutul anului

Peste 300 de şoferi au fost identificaţi, de la începutul anului, de poliţiştii harghiteni după ce s-au urcat băuţi la volan, în vreme ce 11 se aflau sub influenţa drogurilor, a informat IPJ Harghita.

Potrivit sursei citate, în cazul celor 11 conducători auto depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive au fost întocmite dosare de urmărire penală şi au fost recoltate probe biologice, care au fost înaintate Institutului de Medicină Legală.

În ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice în rândul conducătorilor auto, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depistaţi 104 şoferi cărora le-au fost întocmite dosare penale, întrucât concentraţia de alcool în urma testării cu aparatele alcooltest sau etilotest a fost de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, alţi 234 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei, precum şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile, dat fiind faptul că în urma testărilor cu aparatele alcooltest şi etilotest au rezultat valori de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Datele statistice mai arată că cele mai multe fapte de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, de la începutul anului, au fost constatate în lunile martie, iunie şi iulie.

Poliţiştii avertizează că şoferii sunt expuşi riscurilor indiferent de cantitatea de alcool sau de substanţe interzise pe care o consumă, dar efectele sunt diferite.

‘Bineînţeles că o cantitate mai mare de alcool consumată poate avea un efect mult mai pronunţat asupra capacităţii de a conduce, fiind întârziate şi/sau îngreunate capacităţile de reacţie, de atenţie, de concentrare, precum şi inducerea unei stări de somnolenţă’, se arată în informarea transmisă, la solicitarea AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliţie Maria Plumbu.

Sursa citată mai precizează că, ‘în ceea ce priveşte drogurile, în sens farmacologic, acestea sunt substanţe a căror folosire în afara unor indicaţii medicale, în mod abuziv, pot induce stare de dependenţă, producând tulburări ireversibile asupra sistemului nervos central, asupra percepţiei senzoriale şi/sau asupra comportamentului uman’.

În informarea IPJ se menţionează faptul că drogurile sunt foarte diverse şi efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se manifestă diferit.

‘Datorită diversităţii lor, efectele asupra consumatorilor sunt variate şi se pot manifesta diferit, de la stare de somnolenţă, scăderea capacităţii de concentrare, halucinaţii, stare de nelinişte, tremor, agitaţie, excitare, reducerea stării de oboseală, agitaţie, nervozitate, agresivitate, panică, senzaţie de putere, la posibile halucinaţii şi pseudohalucinaţii, când consumatorul nu mai are capacitatea de a distinge între realitate şi imaginaţie, existând riscul unor acţiuni sau accidente grave, toate simţurile fiind afectate, în special văzul’, se arată în informarea citată.

IPJ Harghita dispune de două aparate drugtest.

Poliţiştii reamintesc faptul că, potrivit modificărilor recente aduse Codului penal, persoana care conduce un autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive şi comite un accident de circulaţie soldat cu decesul victimei va fi condamnată la închisoare cu executare.

‘În acest sens, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita desfăşoară activităţi de informare a conducătorilor auto, precum şi a cursanţilor şcolilor de şoferi despre noile reglementări legislative’, a mai menţionat IPJ Harghita.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare