Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va folosi teste rapide pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 pentru persoanele care urmează să se interneze, în locul testelor RT-PCR, folosite până acum.
Într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al spitalului, se arată că noile reguli privind testarea pacienţilor înainte de internare vor intra în vigoare în data de 15 martie.
‘Pentru a preveni apariţia bolii COVID-19 pe secţiile spitalului, lunile trecute Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a efectuat, din cheltuială proprie, teste RT-PCR pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus pentru toţi pacienţii înainte de internare. Scopul acestei testări a fost şi ca spitalul să-şi poate îndeplini şi în pandemie rolul de spital judeţean de urgenţă, să poate primi bolnavi fără întrerupere. Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice locale şi metodologia pentru supravegherea sindromului respirator acut cu noul coronavirus, începând cu 15 martie spitalul introduce noi reguli pentru testarea pacienţilor. Metodologia nu impune, dar pentru protejarea pacienţilor continuăm testarea celor aflaţi înainte de internare, însă în loc de testul RT-PCR se va folosi testul rapid antigenic’, se arată în comunicatul SJU.
Potrivit sursei citate, testarea pacienţilor cronici programaţi pentru internare în secţiile din clădirea principală a spitalului se va efectua în Punctul de recoltare COVID-19, aflat la parterul spitalului, în dimineaţa internării între orele 7.30 – 9.00, sau cu o zi înainte, între orele 17.00 – 18.00.
Testarea pacienţilor care se prezintă pentru internare în secţiile exterioare, se va efectua în cadrul ambulatoriilor de specialitate respective.
Rezultatul testului se comunică în 15 minute.
Nu trebuie să participe la testare pacienţii asimptomatici vaccinaţi complet, adică cu două doze şi la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua.
În comunicat se mai precizează că, în continuare se efectuează teste RT-PCR pentru pacienţii oncologici, pentru cei hemodializaţi sau cu imunosupresie. De asemenea, spitalul va folosi testele RT-PCR ‘în cazurile în care rezultatul testului rapid şi simptomatologia pacientului indică acest lucru’.
Testarea RT-PCR la cerere se va efectua în continuare în spital, contra cost, zilnic în intervalul orar 9.30-10.30, pe bază de programare.
Totodată, ca şi până în prezent, pentru personalul spitalului se va efectua triaj epidemiologic la venirea la serviciu.
Sursa: PRESSONLINE