Aproximativ 200 de persoane au participat, luni seara, la Miercurea-Ciuc, la comemorarea Revoluţiei Ungare din 1956, evenimente similare desfăşurându-se şi în alte localităţi ale judeţului Harghita.
La fel ca şi în alţi ani, manifestarea centrală a zilei s-a desfăşurat în faţa statuii Gloria Victis, de lângă Consulatul General al Ungariei la Miercurea-Ciuc şi a început cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei.
Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei din Ungaria Répássy Róbert a vorbit despre jertfa pentru libertate a maghiarilor, dar şi despre influenţa pe care a avut-o Revoluţia din 1956 în Europa şi în afara ei.
„Pentru milioane de oameni, Revoluţia din 1956 a deveni un simbol al libertăţii. Revoluţia maghiară nu este doar un simbol, ci a devenit şi un exemplu pentru Europa”, a spus dr. Répássy Róbert, potrivit traducerii oficiale.
Acesta a punctat faptul că „maghiarii iubesc mai mult decât orice libertatea şi, dacă vor fi obligaţi, îşi vor apăra libertatea”.
La rândul său, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a vorbit despre importanţa Revoluţiei din 1956 şi despre responsabilitatea de a-i învăţa pe copii că „libertatea este fragilă, libertatea nu vine de la sine şi nu se dă gratis”.
„Lupta dusă pentru libertate nu este ceva ocazional, ci este o luptă dusă zi cu zi”, a spus Korodi.
El a subliniat că este important să fie păstrată memoria eroilor şi să se comemoreze astfel de momente importante din istorie, pentru că „o comunitate care nu se uită înapoi şi care nu cunoaşte şi nu-şi respectă propria istorie nu este viabilă şi, după un timp, se pierde”.
La evenimentul de la Miercurea-Ciuc au participat şi persoane care au fost condamnate sau persecutate pentru că s-au solidarizat cu ideile Revoluţiei din 1956 sau urmaşi ai acestora.
După înăbuşirea în sânge a Revoluţiei din Ungaria, şi în România au fost arestate mii de persoane, acuzate că s-au solidarizat cu ideile revoluţiei din ţara vecină.
Sursa: AGERPRES