Un relief din marmură cu reprezentarea zeului Mithras, o piesă rară ce a fost descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea în situl fostei capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, va reprezenta Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la o expoziţie internaţională ce va fi organizată de Muzeul Regal din Mariemont (Belgia), începând cu 20 noiembrie.
Piesa datează din perioada romană şi a fost descoperită în anul 1882 în zona centrală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în primul mithraeum identificat şi săpat în Transilvania.
‘Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost invitat să participe la un eveniment expoziţional de mare anvergură, care se vernisează în data de 20 noiembrie, în Belgia, la Mariemont, alături de muzee de prestigiu din Belgia, Franţa şi Germania. Devenim astfel ambasadori culturali ai judeţului Hunedoara şi ai României’, a declarat miercuri managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Intitulată ‘Le Mystere Mithra : Plongée au coeurd’un culte romain’, expoziţia este realizată de Muzeul Regal din Mariemont (Belgia) în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din Toulouse (Franţa) şi Muzeul de Arheologie din Frankfurt (Germania). Manifestarea culturală va fi deschisă la Muzeul Regal din Mariemont în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022.
Mithra este un zeu al luminii, în mitologia persană, şi s-ar fi născut, după unele legende, dintr-o piatră sau o fecioară, în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ţinut ar fi venit să i se închine. El a capturat taurul divin pe care l-a sacrificat pentru a organiza un banchet alături de soare. Din sângele taurului se spune că au apărut toate plantele şi animalele folositoare omului.
Cultul lui Mithra a ajuns a pătruns în Dacia după cucerirea acesteia în anul 106. După convertirea lui Constantin cel Mare la creştinism, în anul 313, cultul a cunoscut un declin puternic urmat de dispariţia acestuia din lumea romană. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE