Compania care se ocupă de curăţenia Iaşiului, SC Salubris SA, aflată în subordinea municipalităţii, a anunţat că va continua modernizarea parcului auto şi digitalizarea activitatăţii de colectare a deşeurilor.
Directorul SC Salubris SA, Cătălin Neculau, a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, că în ultimul an a continuat modernizarea parcului auto prin achiziţionarea a nouă autogunoiere Euro 6 şi o autospecială pentru lucrări de întreţinere, decolmatare a râurilor, lacurilor, canalelor şi facilitatea accesului pe terenuri accidentate.
Toate cele nouă autogunoiere sunt prevăzute cu sistem de cântărire pe autoşasiu care monitorizează în timp real cantitatea de deşeu colectat şi transportat, monitorizează greutatea deşeurilor colectate şi sunt dotate cu sistem de identificare prin unde radio.
Valoarea totală a celor nouă autogunoiere este de peste 6,8 milioane de lei.
‘Este rodul a trei ani de muncă, investiţia totală fiind de peste 12 milioane de lei. Aceasta este ultima etapă de modernizare a tot ceea ce înseamnă sistemul de salubritate din municipiul Iaşi. Am reuşit să fim prima unitate de salubritate din ţară şi suntem exemplu pentru alte oraşe. Acum Iaşiul se poate mândri cu un sistem de salubritate foarte bine pus la punct, ieşenii se pot mândri cu un oraş curat, iar în următoarea perioadă Iaşiul aşa arată. În urma digitalizării serviciilor de colectare şi dispecerizare, SC Salubris SA a transmis către Poliţia Locală Iaşi 92 sesizări pentru incidente identificate în perioada ianuarie – 31 mai, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni. De asemenea, în urma implementării acestor sisteme, compania noastră a reuşit să reducă consumul de carburant utilizat cu circa 10% şi să crească cu circa 50% numărul de locuri în care ajung zilnic maşinile de salubritate’, a declarat directorul SC Salubris SA, Cătălin Neculau.
Acesta a spus totodată că pe lângă aceste achiziţii de utilaje noi, graţie cărora compania a ajuns la peste 50 de autogunoiere, SC Salubris SA şi-a modernizat centrul de comandă printr-o serie de investiţii în aparate şi programe de digitalizare performante constând în sistem de monitorizare, în valoare de 1,2 milioane lei.
Acestea cuprinde: aplicaţie GPS pentru autogunoiere, aplicaţie GPS pentru persoane, ecrane pentru monitorizarea punctelor gospodăreşti şi activităţii de colectare a deşeurilor prin 40 sisteme video amplasate pe autogunoiere, sistem de monitorizare a punctelor gospodăreşti şi autogunoierelor compus din 240 de camere video, inclusiv un server pentru stocarea imaginilor.
Sistemul este completat de personalul de monitorizare, un mecanism de preluare şi prelucrare a comenzilor şi reclamaţiilor, încheierea unui protocol cu Poliţia Locală pentru identificarea şi sancţionarea în timp real a persoanelor care depozitează necontrolat deşeurile şi dispecerizarea pentru toate tipurile de deşeu.
De asemenea, în ultimul an au mai fost achiziţionate şi 30 de pubele inteligente BigBelly şi o aplicaţie pentru monitorizarea acestora, în valoare de 1,14 milioane lei, o hartă interactivă disponibilă pe site-ul societăţii de salubrizare pentru monitorizarea punctelor gospodăreşti şi autogunoierelor prin GPS, în valoare de 32.702 lei, un sistem de monitorizare / colectare prin identificarea prin unde radio, în valoare de 114.404 lei.
Astfel, valoarea totală a achiziţiilor făcute de Salubris SA în ultima perioadă depăşeşte 10 milioane de lei, respectiv circa două milioane de euro.
‘Iată de ce unul dintre obiectivele mele fundamentale, ca primar, este ca Iaşul să devină un oraş smart. Digitalizarea serviciilor publice nu este o modă sau un capriciu, ci o necesitate absolută, fiindcă înseamnă, de fapt, confort şi accesibilitate pentru cetăţeni, precum şi economie de timp şi de bani atât pentru administraţie, cât şi pentru comunitate’, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES / (A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE