vineri, august 19, 2022

Iaşi: Un elev de la Colegiul ‘Emil Racoviţă’, medaliat cu aur la Balcaniada de Matematică pentru Juniori

Ieşeanul Radu-Ionuţ Stoleriu, unul dintre elevii români care au participat Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022), de la Sarajevo, a fost medaliat cu aur, a anunţat sâmbătă Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

‘Radu-Ionuţ Stoleriu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ‘Emil Racoviţă’ din Iaşi, a obţinut medalia de aur la această competiţie, reuşind să-şi împlinească un vis şi să aducă bucurie profesorului său, Cătălin Budeanu. Povestea acestui rezultat minunat a început când Radu era în clasa a III-a şi a participat la LERIS, concursul de matematică pentru elevii de clasa a IV-a, organizat de colegiul unde învaţă acum. Atunci el a obţinut cel mai mare punctaj şi a câştigat dreptul de a urma clasele gimnaziale în această instituţie’, a declarat Luciana Antoci, inspectorul şcolar general al ISJ Iaşi.

Inspectorul şcolar de Matematică, Cristian Pravăţ, inspector şcolar general adjunct al ISJ Iaşi, a spus că la solicitarea mamei copilului, dar şi dintr-o curiozitate a dascălului, a început colaborarea dintre Radu şi profesorul Cătălin Budeanu. La început colaborarea a fost mai mult în joacă, pentru că Radu încercase să înveţe singur materia de clasa a cincea, iar menirea lui Cătălin Budeanu, cea de dascăl, a fost să-i explice corect toate noţiunile şi definiţiile.

‘A fost o provocare şi o mare responsabilitate, domnul Cătălin Budeanu a înţeles că Radu este un copil deosebit, a vrut în mod special să-i menţină interesul şi pasiunea pentru matematică. Fiind în clasa a IV-a, Radu Stoleriu a participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică la clasa a V-a, obţinând cel mai mare punctaj şi calificându-se la faza naţională unde a reuşit să se claseze pe locul al treilea. În clasa a V-a participă la faza judeţeană a olimpiadei, obţinând un rezultat remarcabil: se califică, cu punctaj maxim, la faza naţională unde obţine premiul al doilea. A urmat o pauză competiţională datorită pandemiei apoi, în 2021, Radu Stoleriu se califică din nou la faza naţională a Olimpiadei de Matematică şi în lotul naţional, obţinând la Balcaniadă medalia de argint. Acesta a fost momentul când Radu a spus că visul lui este aurul la această competiţie. Anul acesta a obţinut locul al II-lea la etapa naţională a olimpiadei şi, ca urmare a rezultatelor la probele de baraj, unde a obţinut de fiecare dată punctajul cel mai mare, este calificat în lotul naţional. O echipa minunată, dascăl-elev, cu aceeaşi pasiune, matematica, cu aceeaşi îndârjire de a-şi depăşi limitele şi de a-şi realiza visele, aşadar, un profesor de excepţie şi un copil minunat situează acum învăţământul ieşean în vârful clasamentului învăţământului naţional şi balcanic’, a declarat inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Iaşi.

Lotul olimpic de juniori al României a obţinut un palmares absolut impresionant la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie): patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint şi locul I în clasamentul pe naţiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile). Acest punctaj stabileşte un record în istoria competiţiei în privinţa scorului general pe echipe, echipa României fiind prima care reuşeşte să-l atingă, a informat Ministerul Educaţiei.

La ediţia din acest a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (competiţie rezervată elevilor cu vârste sub 15 ani şi jumătate) au participat concurenţi din 18 ţări (11 ţări cu statut de membru: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia, respectiv 7 cu statut de invitat: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croaţia, Franţa, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan). Echipele sunt formate, de regulă, din 6 elevi, iar ţara-gazdă poate înscrie două echipe în concurs.

Sursa: PRESSONLINE

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner