„Ministerul Agriculturii a anunțat, oficial, că, în 2024, România nu a importat niciun fel de cereale. Conform Agridata, site-ul oficial de raportare al Comisiei Europene, țara noastră a importat circa 3.500 tone de porumb, în valoare de aproape 7,3 milioane de euro, sugerând ditamai evaziunea fiscală sub nasul autorităților. Totodată, raportările din 2023 făcute de minister pe acest tip de importuri nu se potrivesc cu cele ale Autorității Vamale Române”, scrie national.ro.
„Din iulie 2023 până în decembrie 2023, Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, a anunțat oficial că România nu a importat nicio boabă de porumb. Conform agridata, site-ul oficial al Comisiei Europene, unde statele UE sunt obligate să raporteze cantitățile importate și exportate, România a importat porumb din Ucraina și în a doua jumătate a anului trecut.
Cifrele comunicate de Ministerul Agriculturii pentru 2023 nu se potrivesc cu cele ale Autorității Vamale Române, care a anunțat cu nonșalanță că, de fapt, s-au importat cereale la greu din Ucraina.
”În privința importurilor, în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023 au fost puse în liberă circulație 99.094 tone cereale (grâu, porumb – inclusiv pentru însămânțare), origine Ucraina, din care: 25.214 tone grâu și 71.132 tone porumb, cantități importate potrivit exceptărilor prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei”, se arată într-un comunicat al Autorității Vamale Române. Așa cum atrăgeam atenția, Comisia Europeană a lăsat o poartă largă în Regulament, permițând importurile pentru firmele care aveau contracte în derulare.
Mai mult, pentru a da posibilitatea tuturor să facă astfel de contracte, Comisia Europeană a acordat o perioadă generoasă pentru încheierea unor astfel de acte. În ce privește operațiunile vamale cu produse agricole (grâu și porumb), având ca țară de expediție Ucraina, Autoritatea Vamală Română a arătat că, în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023, pe teritoriul României au fost plasate în regim vamal de tranzit 988.152 tone de grâu și 18.286 tone de porumb (14.584 total operațiuni), iar în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024, 441.401 tone de grâu, respectiv 300.994 tone de porumb (2.147 total operațiuni). ”Autoritatea Vamală Română acordă permanent o atenție sporită traficului de mărfuri de la frontierele cu Ucraina, în același timp asigurând protecția cetățenilor și a pieței unice prin aplicarea dispozițiilor din legislația unională și națională care instituie măsuri netarifare (restricții și prohibiții) la importul și exportul mărfurilor”, se mai precizează în comunicatul autorității.
Ministerul Agriculturii s-a grăbit să precizeze că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024. ”Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina”, a precizat ministerul”, conform national.ro.