FOTO SI VIDEO/Satelitul Copernic Sentinel-2B ne conduce în Republica Fiji, în Pacificul de Sud. Aici este prezentată o parte din cea mai mare insulă din Fiji, Viti Levu, cu recifurile de corali care strălucesc prin apa.
Formată din cauza activității vulcanice și a cutremurelor, centrul insulei este dominat de păduri și de o zonă montană. Cel mai înalt vârf, Muntele Tomanivi, ajunge la peste 1320 m și este situat în partea central-dreapta a imaginii. În timp ce zona de est a lanțului muntos primește ploi abundente, partea de vest prezentată aici este în „umbra ploii”, ceea ce înseamnă că munții blochează norii de ploaie, lăsând această zonă mai uscată decât estul.
Pe lângă populația umană de aproximativ 600 000, una dintre cele mai mari specii de insecte se află și pe Viti Levu: gândacul gigantic Fijian cu corn lung. Insula este singura casă cunoscută a gândacului, care crește până la aproximativ 15 cm lungime – excluzând antenele și picioarele.
Cu mai mult de 300 de insule, zonele de coastă din arhipelagul din Fijian sunt expuse riscului creșterii nivelului mării – o consecință devastatoare a schimbărilor climatice. Sateliții poartă instrumente speciale pentru a măsura creșterea pe mare – dar nu numai. Diferitele instrumente pot măsura diferite variabilele climatice, de la gazele cu efect de seră până la topirea ghețarilor, și oferă o imagine globală asupra stării planetei noastre.
Republica Fiji deține președinția pentru COP 23 (Conferința părților) din acest an privind clima. În februarie 2016, Cyclone Winston a lovit Fiji, dăunând zeci de mii de case și clădiri, lăsând mai mult de 130 000 de locuitori fara adăpost. Cu ocazia Președinției COP 23, Fiji cere ca toți să se reunească pentru a construi parteneriate pentru acțiunile în domeniul climei între guverne, societatea civilă și sectorul privat și să colaboreze pentru a îmbunătăți rezistența climatică a națiunilor și comunităților vulnerabile.
ecopolitic.ro/ sursa : esa.int