IMPORTANT DE ȘTIUT Din 4 februarie Executarea Silită se va face doar cu încuviinţarea instanţei

IMPORTANT DE ȘTIUT

Din 4 februarie Executarea Silită se va face doar

cu încuviinţarea instanţei

    Modificarile aduse Codului de procedura civila de OUG nr 1/2016 au apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85 din 4 februarie şi se aplică de la data publicării.
În octombrie 2014 încuviinţare a executării silite a fost transferată de la instanţe la executori. Judecătorii CCR au constatat, prin Decizia nr. 895/2015, că prin transferul către executori a încuviințării silite, nu este respectat dreptul la un proces echitabil și că aceasta este o activitate specifică instanţelor, nu executorilor.Astfel Guvernul Cioloș a fost nevoit să intervină cu modificări la Codul de procedură civilă și să dea o prima ordonanta de urgență pe anul 2016 .
Ordonanța prevede că : „Instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţare a executării silite, contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe”.
Începând cu 4 februarie 2016 instanța va încuviința executarea silită.Executorul judecătoresc va cere instanţei de executare să încuviinţeze executarea silită, înaintându-i cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea de înregistrare şi deschiderea dosarului de executare şi dovada achitării taxei judiciare de timbru.
executare silita“Executorul judecătoresc va comunica o copie de pe încheierea de încuviinţare a executării silite atât debitorului, cât şi terţului dobânditor, însoţită, în ambele cazuri, de titlul executoriu în copie certificată de executor pentru conformitate cu originalul şi de somaţie, punându-li-se în vedere ca în termen de 15 zile de la primirea acesteia să plătească întreaga datorie, inclusiv dobânzile şi cheltuielile de executare.”
Cererea de încuviinţare a executării silite poate fi respinsă de instanţă doar dacă: creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă; debitorul se bucură de imunitate de executare; este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat; hotărârea /înscrisul nu constituie titlu executoriu; titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită; alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege.

Cererile pentru încuviinţarea executării silite de către instanţă se taxează cu 20 de lei pe titlu.
Cererile de suspendare a executării silite (inclusiv a executării provizorii), acestea se taxează cu 50 de lei.
Taxa de timbru pentru contestaţia la executarea silită se calculează și poate să fie de maximum 1.000 de lei.

M.B.I

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare