În Kazahstan a fost lansată cea mai mare stație de energie solară din Asia Centrală

În Kazahstan, regiunea Karaganda, în orașul Sarani, s-a lansat cea mai mare stație de energie solară din Asia Centrală, construită pe o suprafață de 164 hectare.

Pe suprafața de 164 de hectare au fost amplasate 307 mii de panouri voltaice. Panourile respective vor transforma energia solară în electricitate.

Akim-ul din regiunea Karaganda, Yerlan Koshanov, a menționat că președintele țării a trasat sarcina ca până în 2030 să se atingă ponderea energiei verzi alternative la 30%. Centrala solară are o capacitate de 100 MW. Pentru imaginarea capacității respective, această energie obținută este suficientă pentru deservirea a 10 orașe, de dimensiunile localității Saran.

  • De asemenea, în regiunea Karaganda se vor construi încă două astfel de centrale solare cu o capacitate totală de 90 MW.

Panourile solare, instalate la centrala electrică din Saran, sunt de ultima generație și formate din celule care nu au o margini metalice. Din această cauză, zăpada nu se acumulează printre ele, iar ploaia curge pur și simplu până la sol, fără a le defecta. Chiar și în vremea calamităților naturale, panourile vor putea produce aproximativ 1015 MW. Durata de viață a panourilor este garantată pe 40 de ani.

  • Această Stație de energie solară este un proiect privat iar investitorii sunt un grup de companii europene Sonnenenergie SA, care au investit în proiect 137 milioane USD. Pentru o funcționare cât mai eficientă a panourilor solare din Sarani, a fost construită special încă o stație de mentenanță cu toate traseele electrice puse în funcțiune.  Ministrul Energiei al Kazahstanului, Kanat Bozumbayev, care a fost prezent la ceremonia de lansare a stației, a cerut investitorilor să nu se limiteze doar la energia solară, ci și să construiască centrale eoliene.

Akimul din regiunea Karaganda, Yerlan Koshanov, a menționat că 33 de proiecte de investiții mari în valoare de 2,6 miliarde se desfășoară în regiune din care 17 proiecte sunt cu participare străină.

În ziua deschiderii stației, investitorii din Uniunea Europeană reprezentanții grupului Sonnenenergie SA au semnat un memorandum de colaborare cu Akimatul regiunii Karaganda. Oamenii de afaceri au declarat că sunt pregătiți să investească 500 de milioane USD în dezvoltarea surselor alternative de energie în următorii ani. Cu aceste surse se planifică construcția a încă 3-4 stații de energie verde. Partea kazahă a propus deja un număr de proiecte investitorilor europeni și sunt încrezători într-o colaborare fructuoasă între autoritățile locale și grupul Sonnenenergie SA, întrucât sunt create toate condițiile pentru investitori, conform declarației reprezentantului grupului de investitori Sonnenenergie, Yan Zonenshain.

Totodată, lansarea de noi întreprinderi, potrivit investitorilor, va crea peste o sută de noi locuri de muncă în regiunea Karaganda.

Sursa: azernews.az

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare