În „oraşul Untold”, „nu miroase-a bine…”; Preşedintele CJ Cluj: Stopați aruncatul de fecale/mortăciuni pe terenurile agricole până nu știm exact conținutul materialului aruncat, precum și impactul asupra populației aflate în zonele afectate

Autoritățile locale bâjbâie în continuare în chestiunea mirosului pestilențial pe care îl resimt locuitorii din Cluj-Napoca, scrie cotidianul.ro.
Problema a persistat și în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, iar președintele Consiliului Județean Alin Tișe a lansat duminică un apel:

Stopați aruncatul de găinaț / fecale/ mortăciuni pe terenurile agricole până nu știm exact conținutul materialului aruncat, precum și impactul asupra populației aflate în zonele afectate!

Aseară (sâmbătă seara – nr.), după ora 21, s-au simțit mirosurile specifice iar, pe zona Becaș și spre Borhanci și centura de ocolire a municipiului.

Am cerut iar autorităților Statului – DSP, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, să se deplaseze la CMID ca să constate dacă mirosul existent aseară este și la CMID.

Nu exista miros!

Și atunci de unde era mirosul, chiar dacă se simțea mai puțin, în oraș aseară?!

Cred că autoritățile competente ar trebui să intervină rapid!

Ø Stopați aruncatul de găinaț / fertilizanți cu fecale, până ce o expertiză ne lămurește ce conține exact acest fertilizant cu miros de fecale!

Ø Stopați aruncatul de fecale până ce se expertizează aerul și se va constata că nu este nociv pentru populație!

Populația din Aiton, se plânge deja de 2 săptămâni de acesta, iar acum este disperată din cauza mirosului, după ce și populația din Cluj-Napoca s-a plâns săptămâna trecută.

Probele de aer luate săptămâna trecută la CMID și probele de aer luate ieri la Aiton vor răspunde la întrebarea: ce tip de miros am avut în Cluj-Napoca? (miros datorat deșeurilor menajere sau miros datorat găinațului / fecalelor și mortăciunilor?!)

Mai mult, am cerut să se expertizeze conținutul materialului fertilizant aruncat în Aiton, pe sute dehectare de teren, pentru a ști exact ce se aruncă pe terenurile oamenilor!

Autoritățile Statului, competente legal, trebuie să facă studii obiective, clare, care să lămurească SURSA acestui miros, pentru a se putea lua măsurile legale necesare!”„, a scris Tișe pe pagina sa de Facebook.

În weekend, stiridecluj.ro nota că au trecut 7 zile de la apariția mirosului, iar autoritățile locale încă nu au rezolvat nimic, deși Garda de Mediu constatase că mirosul vine de la noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), ridicat lângă Pata Rât. Acolo, Consiliul Județean Cluj a investit 80 de milioane de euro, locul acum fiind administrat de SUPERCOM.

„În zona Calea Turzii pute ca la stârvuri, am coborât să-mi iau niște apă, m-am văzut cu un vecin, pute și în centru, dar pe Calea Turzii pute ca dracu. Noroc că bate vântul că din momentul în care bate vântul se mai duce din mirosul oribil”, a transmis un clujean pentru Știri de Cluj.

Clujenii fierb de furie din cauza faptului că tot orașul miroase de o săptămână a canal de la noua groapă ”ecologică” a Clujului, construită de Consiliul Județean Cluj. Conducerea instituției județene a declarat însă, că nu are nicio vină. Șeful Consiliului Județean Cluj, influentul liberal Alin Tișe, a precizat anterior că el nu mai are nicio treabă cu gunoaiele Clujului, iar legal are dreptate. Noul CMID a fost predat, în 2023, companiei Supercom, care se ocupă de colectarea gunoiului din tot județul, și care trebuie să gestioneze sortarea și tratarea deșeurilor în noua groapă, astfel încât să nu se ajungă la această catastrofă ecologică. Practic, Alin Tișe spune că a predat problema deșeurilor primarilor din tot județul, dar ei nu au niciun control asupra modului în care firma manipulează gunoiul colectat de la oameni și depozitat în CMID, a mai scris publicația locală. În interiorul gropii de gunoi șeful este Supercom.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare